| |||
|

Blaszki początkowo jasne, kremowe, z wiekiem ochrowobrązowe, szerokie, szeroko przyrośnięte do nieco zbiegających po trzonie; ostrze blaszki biało orzęsione.
Trzon u góry brązowawy, ku podstawie ciemniejący do czarnobrązowego; powierzchnia pokryta białymi włókienkami, resztkami osłony; 40-60 mm długości i 3-4 mm szerokości; pierścień włókienkowato-błoniasty, stosunkowo trwały.
Miąższ kremowy, cienki w kapeluszu. Zapach mączny. Smak łagodny, mączny. Lepiej nie wykonywać próby smakowej bo grzyb silnie trujący.Kapelusz 25-50 mm średnicy, kloszowaty, z wiekiem coraz bardziej wypłaszczony, wierzchołek szeroki, tępy; higrofaniczny, wilgotny żółtobrązowy, ochrowobrązowy, pomarańczowobrązowy; powierzchnia gdy wilgotna to lepka i śliska w dotyku; suchy beżowoochrowy; brzeg nie prążkowany, równy i ostry.
Trzon u góry brązowawy, ku podstawie ciemniejący do czarnobrązowego; powierzchnia pokryta białymi włókienkami, resztkami osłony; 40-60 mm długości i 3-4 mm szerokości; pierścień włókienkowato-błoniasty, stosunkowo trwały.
Cheilocystydy 35-60 × 7-12 µm [102]. Pleurocystydy podobne lecz bardzo nieliczne [26V].Zarodniki drobno brodawkowane, łysinka (suprahilar plage) wyraźna, 9-10.5 × 5-5.5 µm [102], 7.5-10.6 × 4.6-6 µm Q= 1.5-1.8 [26V], 8-10 × 5.5-6.5 µm [106].
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴☠
Koniecznie zobacz dalsze uwagi na stronie hełmówki jadowitej (Galerina marginata), w tym możliwość pomyłki ze zbieranym łuszczakiem zmiennym (Kuehneromyces mutabilis).Podobna do hełmówki jadowitej (Galerina marginata) od której wyróżnia się dobrze rozwiniętą żelatynowatą warstwą skórki kapelusza (w dotyku tłusta do lepkiej), nieco masywniejszymi owocnikami z mocniejszym i trwalszym pierścieniem; zarodniki ma mniej szorstko urzeźbione; ma też rosnąć na drewnie liściastym w odróżnieniu od hełmówki jadowitej (Galerina marginata) która rośnie na drewnie iglastym.