|
Blaszki początkowo jasnożółte, z wiekiem różowo-brązowe; szerokie; szeroko przyrośnięte, wykrojone ząbkiem lub do prawie wolnych; ostrze faliste do ząbkowanego.
Trzon biały, kremowy, szaro-brązowy z wiekiem; 50-120 x 10-15 mm, równogruby, podstawa rozszerzona, bulwkowata; u góry biało oprószony; sztywny i kruchy; wnętrze gąbczase lub puste.
Miąższ biały, w centrum kapelusza gruby; smak łagodny, mączny; zapach mączny.Kapelusz jasnoochrowy, szaroochrowy, ochrowobrązowy, niehigrofaniczny; 60-150 (200) mm średnicy, początkowo półkulisto-stożkowaty, z wiekiem wypukły do płaskiego i pofałdowanego; powierzchnia gładka, matowa, przylegająco promieniście, włókienkowata; brzeg długo podwinięty, ostry.
Trzon biały, kremowy, szaro-brązowy z wiekiem; 50-120 x 10-15 mm, równogruby, podstawa rozszerzona, bulwkowata; u góry biało oprószony; sztywny i kruchy; wnętrze gąbczase lub puste.
Lamellae at first pale yellow, with age pink-brown; broad; broadly adnate, notched or almost free; edge undulating to dentate.
Stipe white, creamy, in age grey-brown; 50-120 x 10-15 mm, equal, base wider, bulbous; in apex white pruinose; erect and fragile; inside spongy or hollow.
Flesh white, in the centre of the cap thick; taste mild, farinaceous; odour farinaceous.
Stipe white, creamy, in age grey-brown; 50-120 x 10-15 mm, equal, base wider, bulbous; in apex white pruinose; erect and fragile; inside spongy or hollow.
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴☠
Różowy wysyp zarodników i zapach mąki także ma jadalna bruzdniczek największy (Clitopilus prunulus).Wiosenną porą zbierana jest podobna jadalna gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa), różni się ona białym wysypem zarodników i intensywnym zapachem mąki.
Pink spore print and mealy odour has edible bruzdniczek największy (Clitopilus prunulus).