|
Blaszki żywo krwisto czerwone, potem w tonacji cynamonowego brązu (od zarodników); mniej lub bardziej zatokowato wycięte i przyrośnięte; stosunkowo cienkie i szerokie (7-10mm), średnio gęste, z międzyblaszkami.
Trzon chromowożółty, pigwowożółty lub barwy mosiądzu, podłużnie włókienkowaty; niekiedy czerwonawy u podstawy; 30-60 (100) x 4-7 mm, równogruby, często powyginany; łamliwy.
Miąższ żółtawy, o słabym zapachu rzodkiewki (ziemistym), smak gorzki (bez smaku).Kapelusz oliwkowobrązowy, umbrowbrązowy lub żółtobrązowy; 20-30 (50) mm średnicy, młody dzwonkowaty, potem rozpostarty, z garbkiem; skórka kapelusza sucha i naga, błyszcząca; za młodu z drobnymi łuseczkami, matowa; miąższ kapelusza poza garbkiem bardzo cienki.
Trzon chromowożółty, pigwowożółty lub barwy mosiądzu, podłużnie włókienkowaty; niekiedy czerwonawy u podstawy; 30-60 (100) x 4-7 mm, równogruby, często powyginany; łamliwy.
Lamellae vividly blood-red, later toned cinnamon-brown (from the spores); more or less sinuate and adnate; considerably thin and broad (7-10mm), moderately close, with subgills.
Stipe chrome-yellow, quince-yellow or brass-coloured, longitudinally fibrillose; at times reddish at base; 30-60 (100) x 4-7 mm, equal, often flexuous; brittle.
Flesh yellowish, with a weak odour of radish (earthy), taste bitter (tasteless).
Stipe chrome-yellow, quince-yellow or brass-coloured, longitudinally fibrillose; at times reddish at base; 30-60 (100) x 4-7 mm, equal, often flexuous; brittle.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴
Zasłonak krwisty (Cortinarius sanguineus) ma cały owocnik zabarwiony na krwistoczerwono. Także rośnie w lasach iglastych, w miejscach podmokłych.Zasłonak cynamonowy (Cortinarius cinnamomeus) ma podobnie zabarwiony kapelusz i rośnie w tych samych siedliskach, różni się blaszkami, które długo utrzymują cynamonowożółte zabarwienie; dolna połowa trzonu może być pokryta brązowymi włókienkami.
zasłonak krwisty (Cortinarius sanguineus) has the whole sporocarp coloured blood-red. Grows also in the conifers, on wet soil.