w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej
zapisy w GRej wg stanu na 21.12.2024 14:04 1ID na żółtym tle, to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację ze statusem przyjęty [tj. wpis poprawny pod względem formalnym].
Poniżej są pokazane fotografie załączone do wpisu GRej. Po kliknięciu na ID wpisu, w rekordzie GRej czasem mogą być pokazane fotografie z wątku bio-forum.pl związanego z tym wpisem; w tym wypadku bez 100% pewności, czy dotyczą one wpisu. Aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.
bez ATPOL 146176 DG27 184257 EG05 375513
ID 146 176 oznaczenie: Boletopsis leucomelaena; lokalizacja: Węgierska Górka las; data zbioru: 28 sie 2009; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: Skarpa drogi górskiej. W pobliżu róśł stary buk oraz młody podrost świerków i buków, na ziemi, dwa grzyby blisko siebie; leg. det. Ryszard Taran; uwagi: fot.276439; fot.276440; fot.276441; fot.276442; fot.276443 [notatka: tak];
ID 184 257 oznaczenie: Boletopsis leucomelaena; lokalizacja: W Zubrzyca Górna, pow. nowotarski, woj. małopolskie, DG27; data zbioru: 11 sie 2010; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: las iglasty świerkowy z domieszką jodły, na ziemi wśród igieł i mchu, kilkanaście owocników, kilka wyrwanych; leg. det. Joanna Gądek; eksykat: tak; uwagi: fot.402936 fot.402937 fot.402938 fot.402939 [notatka: nie] [fotografie: tak];
ID 375 513 oznaczenie: Boletopsis leucomelaena (Pers.) Fayod; lokalizacja: Jasienna, pow. Nowosądecki, woj. małopolskie [49.735013, 20.800062], EG051918; data zbioru: 6 paź 2024; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: Las mieszany, głównie jodłowo-bukowy, ze znaczną przewagą jodły. Pod jodłą., na ziemi w grubej warstwie mchu, pojedynczo; leg. det. Mateusz Górowski; eksykat: Tak, zostanie przesłany.; uwagi: Kapelusz owalny ok. 10 cm, mocno pofalowany. Powierzchnia łuseczkowata, spękana od prawie czarnej na środku do ciemnobrązowej przy krawędzi, w peknięciach jaśniejsza. Rurki nieregularne, do ok. 1,5mm średnicy i do 4mm długości, mocno zbiegające na trzon i tam wydłóżone, kremowe do beżowych. Trzon ok. 2cm średnicy u podstawy, raczej pełny, choć w tym przypadku pęknięty w środku. Powierzchnia trzonu pokryta ciemnobrązowymi kosmkami. ; Miąższ zwarty, dość twardy, w trzonie włuknisty, koloru jasnobeżowego, lekko różowiejący po przekrojeniu, po wysuszeniu ciemnobrązowy. Smak początkowo łagodny, po chwili lekko gorzkawy i nieco cierpki. Zapach dość intensywny, przypominający zapach pleśni na serze brie.; związane wątki bio-forum.pl: 1586579 ;