| ||||||
|
Od także rosnącej na sosnowych szyszkach szyszkówka tęporozwierkowa (Strobilurus stephanocystis) różni się mikroskopowo szpiczasto zakończonymi cystydami w blaszkach i zazwyczaj nie inkrustowanymi.
Szyszkówka tęporozwierkowa (Strobilurus stephanocystis) ma cystydy szeroko-maczugowate).
Z cech nie mikroskopowych skórka kapelusza ma nieco gorzkawy smak - wyczuwalne po dłuższym żuciu oraz jest najbardziej higrofaniczna wśród szyszkówek.Owocniki są makroskopowo identyczne z innymi szyszkówkami - zobacz opis szyszkówka świerkowa (Strobilurus esculentus).
Szyszkówka tęporozwierkowa (Strobilurus stephanocystis) ma cystydy szeroko-maczugowate).
Cystydy w blaszkach wrzecionowate, zaostrzone, jedynie rzadko na szczycie inkrustowane, czasem z ziarnistą zawartością, grubościenne, 40-70 × 8-14 µm.Wysyp zarodników jasno-kremowy. Zarodniki cylindryczno-elipsoidalne, gładkie, hialinowe, nieamyloidalne, 5-7.5 × 2.5-4 µm.
Cystidia in lamellae fusiform, pointed, very rarely incrustate at the top, sometimes with granular content, thick-walled, 40-70 × 8-14 µm.
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡🟢
komentarz
Szyszkówka tęporozwierkowa (Strobilurus stephanocystis) tworzy owocniki masowo, a szyszkówka gorzkawa (Strobilurus tenacellus) w znacznie mniejsze liczbie. Według moich obserwacji, wizualnie szyszkówka gorzkawa (Strobilurus tenacellus) mają ciemniejszy kapelusz a blaszki białe z odcieniem niebieskawym.
Owocniki szyszkówki tęporozwierkowej (Strobilurus stephanocystis) mają kapelusz jaśniejszy, blaszki białe z odcieniem żółtawym (woskowym).
Nie jest to jednak reguła. Niekiedy różnice te się zacierają szczególnie u starszych egzemplarzy, a wtedy pewnie można rozróżnić je jedynie pod mikroskopem.W. Wójciak: szyszkówka gorzkawa (Strobilurus tenacellus) i szyszkówka tęporozwierkowa (Strobilurus stephanocystis) z moich fotografii występują obok siebie w lesie sosnowym z domieszką liściastych.
Owocniki szyszkówki tęporozwierkowej (Strobilurus stephanocystis) mają kapelusz jaśniejszy, blaszki białe z odcieniem żółtawym (woskowym).