|
Blaszki kremowe, kremowoochrowe, szarzejące z wiekiem; dość rzadkie, szerokie, łamliwe; początkowo krótko zbiegające, potem wolne.
Trzon białoszary, szybko wyraźnie popielaty; 30-80 x 15-25 mm, równogruby; początkowo pełny, potem o cienkiej korze i z watowatym wnętrzem.
Miąższ w kapeluszu dość gruby, biały szybko i wyraźnie szarzejący, początkowo może być różowawy; zapach słaby, owocowy, przy wysychaniu miodowy; smak łagodny. Miąższ pod wpływem FeSO4 nieco zielenieje, blaszki czerwienieją.Kapelusz duży, gruby, masywny; ciemnoczerwony, winnoczerwony, brudnopurpurowy, ciemnopurpurowy do krwistobrązowego, w centrum zwykle wyblakły, rudawy, oliwkowy, pomarańczowy; 45-120 (160) mm, młody wypukły, potem rozpostarty do wklęsłego; brzeg tępy, podwinięty, gładki, jedynie stary słabo i krótko karbowany; powierzchnia wilgotna śluzowata; sucha z drobnym białym punktowaniem w brzeżnej części kapelusza; skórka zdzieralna na połowie promienia kapelusza.
Trzon białoszary, szybko wyraźnie popielaty; 30-80 x 15-25 mm, równogruby; początkowo pełny, potem o cienkiej korze i z watowatym wnętrzem.
Lamellae creamy, creamy-ochraceous, with age becoming grey; subdistant, broad, brittle; initially shortly decurrent, later free.
Stipe white-grey, quickly distinctly grey; 30-80 x 15-25 mm, equal; initially solid, later with thin cortex and stuffed inside.
Flesh in the cap quite thick, white quickly and visibly greying, initially can be pinkish; odour weak, fruity, of honey on drying; taste mild. Flesh in reaction with FeSO4 becoming slightly green, lamellae becoming red.
Stipe white-grey, quickly distinctly grey; 30-80 x 15-25 mm, equal; initially solid, later with thin cortex and stuffed inside.