| |
|
owocnik
Blaszki bladokremowe, kremowe; kruche, z licznymi śródblaszkami i rozwidleniami, zatokowato wycięte do wolnych, zaokrąglone przy brzegu kapelusza.
Trzon biały, z silniejszym lub słabym czerwonym nalotem; 40-100 (150) x 15-40 mm, masywny, równogruby, u szczytu nieco zwężony, pełny z wiekiem watowaty, twardy, powierzchnia żyłkowana.
Miąższ o smaku łagodnym, bez zapachu; biały, niezmienny; twardy, jędrny, dość kruchy.Duży, mięsisty. Kapelusz intensywnie zabarwiony krwisto lub brązowoczerwony, ochrowobrązowy, czasem z jaśniejszymi miejscami; (50) 100-150 mm średnicy, młody półkulisty, potem płaski do lekko wklęśniętego; mięsisty, mocny; skórka ściągalna do połowy, wilgotna lepka, błyszcząca; brzeg tępy, z wiekiem nieco karbowany i gruzełkowaty.
Trzon biały, z silniejszym lub słabym czerwonym nalotem; 40-100 (150) x 15-40 mm, masywny, równogruby, u szczytu nieco zwężony, pełny z wiekiem watowaty, twardy, powierzchnia żyłkowana.
Lamellae pale cream-coloured, creamy; fragile, with numerous subgills and forks, sinuate to free, rounded at the margin of the cap.
Stipe white, more or less red tinged; 40-100 (150) x 15-40 mm, massy, equal, apically tapered, solid with age stuffed, tough, surface venose.
Flesh of mild taste, odourless; white, unchanging; tough, firm, quite fragile.
Stipe white, more or less red tinged; 40-100 (150) x 15-40 mm, massy, equal, apically tapered, solid with age stuffed, tough, surface venose.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟢
Gołąbek brunatny (Russula badia) ma palący miąższ o zapachu drewna cedrowego; jest mniejszy a kapelusz ma ciemniejszą barwę krwistoczerwoną.W tym samym siedlisku występuje także inne duże łagodne gołąbki jak gołąbek winnoczerwony (Russula vinosa) i pomarańczowoczerwony gołąbek płowiejący (Russula decolorans). U obu szybko i wyraźnie szarzeje miąższ.
gołąbek brunatny (Russula badia) has stinging flesh of cedar wood smell; it is smaller and its cap is darker blood-red.