|
Blaszki białawe, z wiekiem kremowożółte, uszkodzone i z wiekiem szarzeją i czernieją, dość gęste, kruche, cienkie, zatokowo przyrośnięte, prawie wolne.
Trzon białawy, z wiekiem szarzejący i czerniejący; 50-80 (120) x 15-25 mm; mięsisty, jędrny, z wiekiem gąbczasty; podstawa nieco zgrubiała.
Miąższ o smaku łagodnym, biały, szarzejący (czasem początkowo czerwieniejący) i czerniejący, bez zapachu (zapach miodowy).Kapelusz pomarańczowoczerwony, ceglastoczerwonawy, z wiekiem silnie blednie w kierunku żółtego; 50-120 mm średnicy, dość mięsisty, młody kulisty, potem wypukły lub rozpostarty, czasem lekko wklęsły; skórka łatwo ściągalna na połowie promienia, wilgotna nieco lepka, sucha matowa; brzeg tępy, wcale lub słabo karbowany.
Trzon białawy, z wiekiem szarzejący i czerniejący; 50-80 (120) x 15-25 mm; mięsisty, jędrny, z wiekiem gąbczasty; podstawa nieco zgrubiała.
Lamellae whitish, with age creamy-yellow, injured and with age greying and blackening, quite close, fragile, thin, sinuate, near free.
Stipe whitish, with age greying and blackening; 50-80 (120) x 15-25 mm; succulent, firm, with age spongy; base slightly clavate.
Flesh taste mild, white, greying (sometimes initially redding) and blackening, odourless (smell of honey).
Stipe whitish, with age greying and blackening; 50-80 (120) x 15-25 mm; succulent, firm, with age spongy; base slightly clavate.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟢
gatunki podobne
Inny pospolity duży łagodny gołąbek, który może rosnąć w tych samych miejscach, to gołąbek winnoczerwony (Russula vinosa), ma on także szarzejący miąższ, różni się zielonkawą reakcją miąższu z FeSO4.Zwykle rośnie w towarzystwie równie dużego gołąbka błotnego (Russula paludosa) o krwistoczerwonym kapeluszu i o niezmienny, łagodnym miąższu.