Tx: 4895
grzyby.pl

Rubroboletus dupainii (Boudier) Kuan Zhao et Zhu L. Yang

krwistoborowik ciepłolubny
Boletus dupainii Boud. [🔉 bō·l·tus *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

występowanie

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Rubroboletus dupainii (Boudier) Kuan Zhao et Zhu L. YangBoletus dupainii Boud. [🔉 bō·l·tus *](pl) krwistoborowik ciepłolubny
bōltus, -i (lat., subst., m) — nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian; nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji