Owocnik masywny. Kapelusz biały z nieregularnymi rdzawobrązowymi plamami; powierzchnia matowa i gładka, brzeg cienki i długo podwinięty; 40-100 mm średnicy, młody półkulisty, potem wypukły, dojrzały płaski i powyginany.
Blaszki białe, z wiekiem w rdzawobrązowe plamy, bardzo gęste; prosto przyrośnięte lub zatokowato wycięte; ostrze słabo karbowane.
Trzon biały z rdzawobrązowymi plamami; cylindryczny, często skręcony wzdłuż osi, podstawa zaostrzona; zwarty, twardy, długowłóknisty.
Miąższ biały, twardy, włóknisty; zapach drewna, smak bardzo gorzki.
Blaszki białe, z wiekiem w rdzawobrązowe plamy, bardzo gęste; prosto przyrośnięte lub zatokowato wycięte; ostrze słabo karbowane.
Trzon biały z rdzawobrązowymi plamami; cylindryczny, często skręcony wzdłuż osi, podstawa zaostrzona; zwarty, twardy, długowłóknisty.
Miąższ biały, twardy, włóknisty; zapach drewna, smak bardzo gorzki.
zarodniki
Wysyp zarodników kremowy do bladoróżowego. Zarodniki gładkie, 5-6 x 4-5 µm.
Spore print creamy to pale pink. Spores smooth, 5-6 x 4-5 µm.
Pospolity. Owocniki wyrastają gromadnie, w lasach różnego typu, głównie w iglastych, na glebach kwaśnych, na ziemi, wśród ściółki, czasem na zmurszałym drewnie zagrzebanym w ziemi lub na pniakach i korzeniach; od lipca do listopada.
jadalne czy trujące? 🟡
Niejadalny z uwagi na gorzki smak, nie zanikający podczas gotowania[134]. Podawany także jako jadalny[105].
Inedible.
uwagi
Gatunek łatwy do rozpoznania dzięki charakterystycznie plamistemu kapeluszowi, dość masywnemu pokrojowi, gromadnemu występowaniu, gęstym blaszkom i gorzkiemu smakowi.
Species easy to distinguish due to its characteristically spotted cap, massive stature, gregariousness, close gills and bitter taste.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji