|
Blaszki białe, z wiekiem w rdzawobrązowe plamy, bardzo gęste; prosto przyrośnięte lub zatokowato wycięte; ostrze słabo karbowane.
Trzon biały z rdzawobrązowymi plamami; cylindryczny, często skręcony wzdłuż osi, podstawa zaostrzona; zwarty, twardy, długowłóknisty.
Miąższ biały, twardy, włóknisty; zapach drewna, smak bardzo gorzki.Owocnik masywny. Kapelusz biały z nieregularnymi rdzawobrązowymi plamami; powierzchnia matowa i gładka, brzeg cienki i długo podwinięty; 40-100 mm średnicy, młody półkulisty, potem wypukły, dojrzały płaski i powyginany.
Blaszki białe, z wiekiem w rdzawobrązowe plamy, bardzo gęste; prosto przyrośnięte lub zatokowato wycięte; ostrze słabo karbowane.
Trzon biały z rdzawobrązowymi plamami; cylindryczny, często skręcony wzdłuż osi, podstawa zaostrzona; zwarty, twardy, długowłóknisty.
Miąższ biały, twardy, włóknisty; zapach drewna, smak bardzo gorzki.
Sporocarp massive. Pileus white with irregular rusty-brown spots; surface dull and smooth, margin thin and incurved for a long time; 40-100 mm in diameter, hemispherical when young, later convex, mature plane and flexuous.
Lamellae white, with age with rusty-brown spots, very close; adnate or sinuate; edges weakly crenate.
Stipe white with rusty-brown spots; cylindrical, often twisted along the axis, base pointed; firm, tough, fibrous.
Flesh white, tough, fibrous; odour of wood, taste strong bitter.
zarodniki
Mycorhizal. Grows in clusters and groups in coniferous and mixed forests, on acidic soils, summer to fall.
jadalne czy trujące? 🟡
Łysostopek wrzecionowatotrzonowy (Gymnopus fusipes) wyrasta na drewnie dębowym, rzadziej bukowym, kapelusz brązowo-czerwony w rdzawoczerwone plamy, trzon zakończony długą częścią korzeniastą.Gatunek łatwy do rozpoznania dzięki charakterystycznie plamistemu kapeluszowi, dość masywnemu pokrojowi, gromadnemu występowaniu, gęstym blaszkom i gorzkiemu smakowi.
łysostopek wrzecionowatotrzonowy (Gymnopus fusipes) grows on oak wood, sporadically on beech wood, its cap is brown0red with rusty-red spots, stipe rooting deep.