| ||||||
| ||||||
| ||||||
|
Pory początkowe z szarobrązowym, ciemnoszarym nalotem, żółtoochrowe, z wiekiem ciemniejące, rdzawe, brunatnotabaczkowe; drobne 4-5 na mm (0.1-0.2 mm średnicy) okrągłe do kanciastych, czasem wydłużone.
Miąższ twardo korkowaty lub niemal zdrewniały, rdzawobrązowy, jak u czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) ale nieco jaśniejszy, 5 mm grubości. Zapach i smak nieintensywne, niewyróżniające się. Na podłożu pod owocnikiem znajduje się żółta grzybnia.Owocniki wieloletnie, mniej lub bardziej rozpostarte lub częściej tworzące skupiska niedużych kopytowatych lub półkolistych kilkucentymetrowych kapeluszy, na przekroju ±trójkątne, zwykle pozrastane po kilka, tworzą większe skupienia obrastające na pewnym odcinku powierzchnię pnia lub gałęzie; górna powierzchnia początkowo piaskowo-ochrowa, ciemnieje przez kasztanowatą do szarej i czarnej; początkowo delikatnie omszona, szybko gładka, z wiekiem nieco spękana, nierówna; brzeg tępy, zaokrąglony, rdzawoszary, rudawy, płonny, u owocników rozpostartych ostro odcinający się.
Pores young with grey-brown, dark grey pruina, yellow-ochraceous, with age grow dark, become rusty, russet-snuff-coloured; fine 4-5 per mm (0.1-0.2 in diameter) rounded to polygonal, sometimes elongated.
Flesh hard corky or almost woody, rusty-brown, like in czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) but slightly lighter-coloured, 5 mm thick. Smell and taste weak, indistinguishable. On the substrate under the fruitbody visible yellow mycelium.