|
Blaszki początkowo jasne, kremowe, potem żółtawe, bladoochrowe, z wiekiem brązowe; gęste; rozwidlone; szerokie na obwodzie, zwężające się ku trzonowi, przyrośnięte lub nieco wykrojone.
Trzon krótki, gruby, 20 x 15-30 mm; boczny, pełny; złotożółty do pomarańczowożółtego z brązowymi filcowatymi łuseczkami.
Miąższ blady, wodnistobiały; z żelatynową warstwą pod skórką kapelusza; gąbczasty, miękki; bez zapachu lub zapach słaby, przyjemny, grzybowy; smak łagodny, po dłuższym żuciu gorzkawy.Kapelusz muszlowaty, łopatkowaty, młody wypukły, potem spłaszczony; 40-100 (130) mm szerokości; grubomięsisty; żółtozielony, oliwkowozielony do oliwkowobrązowawego ochrowym podkładem; w pobliżu trzonu szczeciniasto owłosiony dalej nagi, w czasie wilgotnej pogody silnie lepki, suchy żelatynowaty; brzeg u młodych egzemplarzy podwinięty, potem wyprostowany.
Trzon krótki, gruby, 20 x 15-30 mm; boczny, pełny; złotożółty do pomarańczowożółtego z brązowymi filcowatymi łuseczkami.
Lamellae initially light, creamy, then yellowish, pale ochre, in age brown; close; forking; broad in circumference, tapering towards the stipe, adnate to slightly adnexed.
Stipe short, thick, 20 x 15-30 mm; lateral, solid; golden-yellow to orange-yellow with brown fibrillose squamulae.
Flesh pale, watery-white; with gelatinous layer under cuticule of the cap; spongy, soft; odourless or weakly fungoid, pleasant; taste mild, bitterish on chewing.
Stipe short, thick, 20 x 15-30 mm; lateral, solid; golden-yellow to orange-yellow with brown fibrillose squamulae.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡
gatunki podobne
At first glance can be mistaken for the growing in the same period, i.e. late autumn and early winter, boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Differs from it in squamulose stipe, yellow-ochre gills and green and ochre tones in the cap.
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
późny, spóźniony; np. późno kwitnący lub u grzybów późno tworzący owocniki