|
Blaszki białawe, bladokremowe, dojrzałe ochrowe; wąskie, gęste, czasem z poprzecznymi żyłkami, wolne lub zatokowato wycięte; po oderwaniu kapelusza pozostaje trzon z tarczką u szczytu.
Trzon barwy kapelusza, białawy, brązowawy; cylindryczny, smukły, 40-80 x 2-4 mm; elastyczny, twardy, chrząstkowaty, rurkowaty, na całej długości z drobnymi włoskami (dobrze widać gdy podeschnie), u podstawy trzony sąsiadujących owocników są sczepione.
Miąższ białawy, niezmienny, łykowaty, cienki; smak łagodny, zapach niewyraźny, przyjemny.Kapelusz higrofaniczny, suchy kremowocielisty do białego, wilgotny brązowoczerwony, mięsnobrązowy; powierzchnia gładka, brzeg cienki, wilgotny prążkowany, stary często porozrywany; 20-40 mm średnicy, młody dzwonkowaty, potem spłaszczony z tępym garbkiem, powyginany, o cienkim miąższu, skórzasty.
Trzon barwy kapelusza, białawy, brązowawy; cylindryczny, smukły, 40-80 x 2-4 mm; elastyczny, twardy, chrząstkowaty, rurkowaty, na całej długości z drobnymi włoskami (dobrze widać gdy podeschnie), u podstawy trzony sąsiadujących owocników są sczepione.
Lamellae whitish, pale cream coloured, ochraceous when mature; narrow, close, sometimes intervenose, free or sinuate; separating the cap leaves the stipe with a disc at the apex .
Stipe concolourous with the cap, whitish, brownish; cylindric, slender, 40-80 x 2-4 mm; elastic, firm, cartilaginous-like, tubular, velutinous on the whole surface (especially visible when somewhat dried up), at the base the stipes of neighbouring sporocarps joined together.
Flesh whitish, unchanging, fibrous, thin; taste mild, odour faint, pleasant.
Stipe concolourous with the cap, whitish, brownish; cylindric, slender, 40-80 x 2-4 mm; elastic, firm, cartilaginous-like, tubular, velutinous on the whole surface (especially visible when somewhat dried up), at the base the stipes of neighbouring sporocarps joined together.