| ||||
|
opis
Blaszki białe, jasnobrązowe, ostrze tej samej barwy; gęste; przyrośnięte i nieco zbiegające z ząbkiem; ok. 1 mm szerokości.
Trzon biały lub bardzo jasnobrązowy; 15-45 × 0.3-1 mm, równogruby; powierzchnia drobno oprószona, u podstawy z białymi, odstającymi włoskami. Sklerota kulista lub nieco spłaszczona, żóła, ochrowo-pomarańczowa, matowa.
Miąższ bardzo cienki, biały. Smak i zapach niewyczuwalne.Kapelusz słabo higrofaniczy, wilgotny biały z bladobrązowym środkiem, wysychając blednie; 2-7 (10) mm średnicy, młody półkulisty lub stożkowaty z małym garbkiem, potem wypukły do płaskiego z zagłębieniem w centrum, brzeg początkowo podwinięty; powierzchnia młodego pod lupą nieco włókienkowata, nieco promieniście bruzdowany przy brzegu.
Trzon biały lub bardzo jasnobrązowy; 15-45 × 0.3-1 mm, równogruby; powierzchnia drobno oprószona, u podstawy z białymi, odstającymi włoskami. Sklerota kulista lub nieco spłaszczona, żóła, ochrowo-pomarańczowa, matowa.