owocnik
Kapelusz jasnoszary, szarobeżowy do szarooliwkowego, ku centrum ciemniejszy; powierzchnia z nieregularnie rozłożonymi szarymi, szarobrązowymi łatkami, łatki nietrwałe; 30-60 mm średnicy, młody owalny, potem półkulisty, wypukły, płaski i z podniesionym brzegiem; powierzchnia gładka, matowa, blaszki prześwitują na odcinku 1/3 do brzegu kapelusza, brzeg ostry, rowkowany.
Trzon białawy z szarobrązowymi kłaczkami; 50-100 x 5-12 mm, nieco rozszerzający się ku podstawie, pełny, z wiekiem pusty, kruchy; bez pierścienia; podstawa z niewielką bulwką, pochwa nietrwała, w postaci stref, pozostałości osłony, szara, szarobrązowa.
Pileus pale grey, grey-beige to grey-olive, towards the centre darker; surface with irregularly distributed grey, grey-brown fugacious warts; 30-60 mm in diameter, young oval, later hemispherical, convex, plane and with uplifted margin; surface smooth, dull, margin translucent-striate (lamellae visible up to 1/3 from the margin of the cap), margin acute, grooved.
Stipe whitish with grey-brown flocci; 50-100 x 5-12 mm, slightly clavate, solid, with age hollow, fragile; ringless; base slightly bulbous, volva evanescent, zonate, veil remains, grey, grey-brown.
zarodniki
Spore print white. Spores subglobose, broadly ellipsoid, smooth, translucent, 8-12 x 6.5-9.5 µm.
występowanie
brak w czekliście [105]
Rzadki. Od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach, pod różnymi gatunkami olchy.
Rare. Summer-fall, solitary or gregarious, under all species of alder.
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Amanita friabilis [🔉 a·ma·ni·ta *] • Amanita alnicola [🔉 a·ma·ni·ta *] · Amanita sternbergii [🔉 a·ma·ni·ta *] · Amanitopsis friabilis · Amanitopsis vaginata var. friabilis • (pl) muchomor olszynowy
Amanita
(gr., subst., f)
— nazwa rodzaju grzybów muchomor (Amanita) od greckiego amanitai - dla bliżej nieokreślonych grzybów jadalnych
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji