|
Pory białawe, potem słomkowożółta, na starość brunatnawe; nierówne, koliste, kanciaste, nieraz wydłużone, dość duże, 0.5-0.8 x 1-3 mm, przeciętnie 1-2 na mm. Rurki zwykle w jednej warstwie, 2-15 mm długości.
Miąższ o silnym zapachu anyżu, utrzymującym się przez długi czas u okazów zielnikowych; grubszy od warstwy rurek, 5-20 mm grubości, biały, kremowy, brudnobiały, pręgowany; świeże zwykle wodnisty i miękko-korkowaty; suchy twardo-korkowaty.Owocniki dość duże i grube, 10-100 x 50-160 mm i 10-40 mm grubości, w przekroju trójkątne lub poduchowate, bokiem przyrośnięte lub siedzące; jednoroczne; rosną pojedynczo lub w niedużych dachówkowatych skupieniach; górna powierzchnia kapelusza filcowata lub aksamitnie owłosiona, z wiekiem niemal naga; biała, szarawa, izabelowate; bez pręg, sucha żółtawa; brzeg ostry lub tępy.
Miąższ o silnym zapachu anyżu, utrzymującym się przez długi czas u okazów zielnikowych; grubszy od warstwy rurek, 5-20 mm grubości, biały, kremowy, brudnobiały, pręgowany; świeże zwykle wodnisty i miękko-korkowaty; suchy twardo-korkowaty.
Pores whitish, later straw-coloured, in age brownish; uneven, rounded, polygonal, often elongated, quite large, 0.5-0.8 x 1-3 mm, on average 1-2 per mm. Tubes usually single-layered, 2-15 mm long.
Flesh with a strong smell of aniseed, lingering on in after drying; thicker than the tube layer, 5-20 mm thick, white, cream-coloured, sordid white, striate; fresh usually watery and soft-corky; dry tough-corky.
Flesh with a strong smell of aniseed, lingering on in after drying; thicker than the tube layer, 5-20 mm thick, white, cream-coloured, sordid white, striate; fresh usually watery and soft-corky; dry tough-corky.