|
owocnik
Blaszki białe, z wiekiem kremowe, gęste, z licznymi blaszeczkami i rozwidleniami; wąskie; wykrojone do krótko zbiegających.
Trzon częściowo lub całkowicie nabiegły purpurowo, czerwono lub intensywnie różowo, podstawa miodowo pożółkła; 30-70 x 15-25 mm, odwrotnie maczugowaty; pełny i jędrny, z wiekiem watowaty.
Miąższ biały, pod skórką nieco czerwony; gruby i jędrny, ścisły; smak początkowo łagodny, stopniowo gorzki i ostry, przemijający; zapach przypominający maślak pstry (Suillus variegatus), przy wysychaniu wiórków kokosowych; z FeSO4 szaroróżowy.Kapelusz czystej barwy krwistej, wiśniowej do granatowoczerwonej, w centrum ciemniejszy do czarniawoczerwonego; może tez mieć plamy brudnożółtawe; 50-100 mm średnicy, półkulisty, z wiekiem płaskowypukły do płaskiego z wklęśnięciem; masywny i jędrny; brzeg długo podgięty, tępawy, jedynie u starych egzemplarzy karbowany; skórka gładka, wilgotna lepka, sucha błyszcząca (jak lakierowana), zdzieralna niemal do środka.
Trzon częściowo lub całkowicie nabiegły purpurowo, czerwono lub intensywnie różowo, podstawa miodowo pożółkła; 30-70 x 15-25 mm, odwrotnie maczugowaty; pełny i jędrny, z wiekiem watowaty.
Lamellae white, with age cream-coloured, close, with numerous lamellulae and forks; narrow; adnexed to subdecurrent.
Stipe partly or thoroughly suffused purple, red or intensively pink, base honey-yellowed; 30-70 x 15-25 mm, invertedly clavate; solid and firm, with age stuffed.
Flesh white, under cuticle slightly red; thick and firm, compact; taste initially mild, gradually bitter and hot, undurable; odour reminding of maślak pstry (Suillus variegatus), of drying coconut chips; with FeSO4 grey-pink.
Stipe partly or thoroughly suffused purple, red or intensively pink, base honey-yellowed; 30-70 x 15-25 mm, invertedly clavate; solid and firm, with age stuffed.
zarodniki
występowanie
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Jacek Soboń, det. Błażej Gierczyk
/gm. Lubomierz, k. Zalesia, Pogorze Izerskie/ #4