| |
|
opis
Pory białe do kremowych; 3-5 (6) na mm, 0.1-0.3 (0.5) mm średnicy, okrągłe, wydłużone, czasem labiryntowate. Rurki 3-6 (10) mm długości, zbiegające; w czasie wilgotnej pogody z kroplami bezbarwnej lub mlecznej wydzieliny.
Miąższ miękki, kruchy, nieco włóknisty, silnie soczysty; suchy twardy jak kość i łamliwy; biały; smak (tylko u świeżych egzemplarzy) po chwili silnie gorzki i ściągający; zapach intensywny, nieprzyjemny, "grzyba", jak u korzeniowca wieloletniego (Heterobasidion annosum).Kapelusz bokiem szeroko przyrośnięty, czasem nasada zwężona w trzon, półkolisty lub wydłużony, odstający na 20-50 mm, 20-120 mm szerokości, do 40 mm grubości, w przekroju trójkątny, z ± z równoległą do ziemi górną powierzchnią, u nasady wgłębioną; brzeg ostry, młody często z kroplami wydzieliny; górna powierzchnia biała, z wiekiem kremowa, aksamitna, z wiekiem łysiejąca, nierówna pofalowana i gruźlasta; po wyschnięciu żółknie w kierunku pomarańczowego i ochry.
Miąższ miękki, kruchy, nieco włóknisty, silnie soczysty; suchy twardy jak kość i łamliwy; biały; smak (tylko u świeżych egzemplarzy) po chwili silnie gorzki i ściągający; zapach intensywny, nieprzyjemny, "grzyba", jak u korzeniowca wieloletniego (Heterobasidion annosum).
Pores white to cream-coloured; 3-5 (6) per mm, 0.1-0.3 (0.5) in diameter, round, elongated, sometimes labyrinthine. Tubes 3-6 (10) mm long, decurrent; when wet with drops of hyaline or milky secretion.
Flesh soft, fragile, somewhat fibrous, strongly succulent; as hard as a bone and brittle when dry; white; taste (only in fresh specimens) after a moment strongly bitter and astringent; smell intensive, nasty-unpleasant, "mushroomy", like in korzeniowiec wieloletni (Heterobasidion annosum).
Flesh soft, fragile, somewhat fibrous, strongly succulent; as hard as a bone and brittle when dry; white; taste (only in fresh specimens) after a moment strongly bitter and astringent; smell intensive, nasty-unpleasant, "mushroomy", like in korzeniowiec wieloletni (Heterobasidion annosum).