owocnik
Blaszki szaromarmurkowate, potem czarne, z białawym ostrzem, brzuchate, wykrojone przy trzonie, prawie wolne.
Trzon bardzo wysmukły, długi, cienki i elastyczny, 50-100 x 2-3 mm; ciemny, czerwonobrunaty, u góry jaśniejszy; powierzchnia delikatnie białawo oprószony; pusty.
Miąższ żółtawy, w kapeluszu cienki; smak łagodny; bez zapachu.Kapelusz higrofaniczny, wysycha od centrum, wilgotny czekoladowobrunatny, suchy jaśniejszy bladożółtawy; gładki i nagi, bez resztek osłony; trwale dzwonkowaty, czasem ze słabym szpicem; 15-25 (50) mm średnicy.
Trzon bardzo wysmukły, długi, cienki i elastyczny, 50-100 x 2-3 mm; ciemny, czerwonobrunaty, u góry jaśniejszy; powierzchnia delikatnie białawo oprószony; pusty.
Lamellae grey-marbled, later black, with whitish edge, ventricose, adnexed at the stipe, near free.
Stipe very slender, long, thin and elastic, 50-100 x 2-3 mm; dark, red-russet, at the apex lighter-coloured; surface delicately whitish pruinose; hollow.
Flesh yellowish, in the cap thin; taste mild; odorless.
Stipe very slender, long, thin and elastic, 50-100 x 2-3 mm; dark, red-russet, at the apex lighter-coloured; surface delicately whitish pruinose; hollow.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡
gatunki podobne
Kołpaczek ciemnobrzegi (Panaeolus subbalteatus) jest większy - kapelusz 30-50 mm a średnica trzonu 4-6 mm.Kołpaczek ciemnoszary (Panaeolus fimicola) ma czarnobrunatny kapelusz i trzon jest oprószony jedynie w górnej części.