Tx: 5390
grzyby.pl

Butyriboletus fuscoroseus (Smotl.) Vizzini et Gelardi

masłoborowik brązoworóżowy
Boletus fuscoroseus Smotl. [🔉 bō·l·tus *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

występowanie

Brak w czekliście. [105]

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Butyriboletus fuscoroseus (Smotl.) Vizzini et GelardiBoletus fuscoroseus Smotl. [🔉 bō·l·tus *](pl) masłoborowik brązoworóżowy
bōltus, -i (lat., subst., m) — nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian; nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji