|
Miąższ wodnisty, galaretowaty; bez smaku i zapachu.Owocnik bokiem przyrośnięty do podłoża, łopatkowaty, językowaty, z krótkim trzonem; szerokość 10-80 mm, grubości 5-10 mm; zwykle wyrastają dachówkowato jedne nad drugimi i są pozrastane ze sobą; galaretowaty, szklisty, barwy białawej, jasnoszarej i rzadziej ciemniejszy fioletowawobrązowy do ciemnobrązowego. Górna powierzchnia płonna, nierówna, ziarnista lub brodawkowana; na dolnej powierzchni kolczasty hymenofor, o kolcach drobnych, gęsto rozmieszczonych, biało-opalizujących, szpiczastych, długości do 3 mm.
Flesh watery, jelly-like; tasteless and odorless.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟢
uwagi
Characteristic species and difficult to be mistaken.Grzyb bardzo charakterystyczny i trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. Stanowi świetną ilustrację tego, w jak dużym procencie niektóre organizmy składają się z wody – po wyschnięciu pozostaje znikomo cienki opłatek.