Owocnik bokiem przyrośnięty do podłoża, łopatkowaty, językowaty, z krótkim trzonem; szerokość 10-80 mm, grubości 5-10 mm; zwykle wyrastają dachówkowato jedne nad drugimi i są pozrastane ze sobą; galaretowaty, szklisty, barwy białawej, jasnoszarej i rzadziej ciemniejszy fioletowawobrązowy do ciemnobrązowego. Górna powierzchnia płonna, nierówna, ziarnista lub brodawkowana; na dolnej powierzchni kolczasty hymenofor, o kolcach drobnych, gęsto rozmieszczonych, biało-opalizujących, szpiczastych, długości do 3 mm.
Sporocarp sessile, spatulate, tongue-shaped, with a short stipe; 10-80 mm broad, 5-10 mm thick; usually forming overlapping shelves and are fused together; gelatinous, glazy, whitish, light-gray and sporadically darker violetish-brown to dark brown. Upper surface sterile, uneven, granular or warty; lower surface with fine spines; spines dense, white-opalescent, pointed, up to 3 mm long.
zarodniki
Wysyp zarodników biały. Zarodniki kulistawe, gładkie, bezbarwne, 5-8.5 x 3.5-6.5 µm.
Spore print white. Spores subglobose, smooth, hyaline, 5-8.5 x 3.5-6.5 µm.
występowanie
Jest w czekliście. [105]
Pospolity. Owocniki wyrastają w przeciągu całego roku, ale najczęściej od lata do jesieni na silnie rozłożonym drewnie drzew iglastych, na pniakach, kłodach, rzadko na drewnie drzew liściastych.
Very common. Summer-fall, more rarely during winter and spring on rotten coniferous wood, especially on stumps.
jadalne czy trujące? 🟢
Jadalny.[105][134] Jadany także na surowo. Jest bez smaku ale dekoracyjny. Ze względów sanitarnych odradza się jednak zjadania grzybów nie poddanych obróbce termicznej.
Edible, also raw, but without flavor.
uwagi
Grzyb bardzo charakterystyczny i trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. Stanowi świetną ilustrację tego, w jak dużym procencie niektóre organizmy składają się z wody – po wyschnięciu pozostaje znikomo cienki opłatek.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji