|
Hymenofor porowaty. Pory rdzawocynamonowe, żółtobrązowawe, czerwonobrązowawe, u młodych owocników z szarym nalotem; pory koliste, bardzo drobne, 6-7 na mm. Rurki tej samej barwy, krótkie, 1-3 mm długości w warstwie, u owocników wieloletnich kolejne warstwy rurek niewyraźne, ułożone jedna nad drugą.
Miąższ grubości 2-7 (10) mm, żółtawobrązowy, rudy, cynamonowy, dwuwarstwowy, warstwy rozdzielone ciemniejszą linią (widoczną pod lupą), dolna warstwa kilkukrotnie cieńsza, ciemniejsza i twardsza; konsystencja miąższu twarda, korkowata.Owocnik formy typowej półkolisty lub nieregularny, stosunkowo cienki, 5-20 mm grubości i szeroki, do 200 mm, zwykle tworzy się kilka kapeluszów ustawionych jeden nad drugim i częściowo pozrastanych ze sobą oraz otaczających i przerastających pędy porażonego krzewu u jego podstawy. Górna powierzchnia w strefie przyrostu żółtobrązowa, z wiekiem rdzawa i czerniejąca do prawie czarnego, także zazieleniona przez rozwijąjące się między włoskami glony; powierzchnia początkowo delikatnie aksamitna, z wiekiem naga, gładka lub brodawkowana, koncentrycznie rowkowana, strefowana; brzeg ostry, cienki, falisty.
Miąższ grubości 2-7 (10) mm, żółtawobrązowy, rudy, cynamonowy, dwuwarstwowy, warstwy rozdzielone ciemniejszą linią (widoczną pod lupą), dolna warstwa kilkukrotnie cieńsza, ciemniejsza i twardsza; konsystencja miąższu twarda, korkowata.