owocnik

Owocniki małe i bardzo małe. Konsystencja owocnika jest skórzasta. Miąższ łykowaty, elastyczny, u części gatunków o silnym zapachu np. czosnku. Charakterystyczne jest to, że potrafią wyschnąć i po deszczu odżyć i ponownie kontynuować rozwój. Kapelusz rozpostarty, cienki, o barwach nie rzucających się w oczy, zwykle bladoochrowy. Trzon cienki i pusty lub nitkowaty, bez pierścienia. Blaszki zazwyczaj rzadko rozstawione, grubawe. Wysyp zarodników biały, nieamyloidalny. Zarodniki gładkie, owalne, eliptyczne lub przecinkowate.

występowanie

W Europie około 30 gatunków. Saprofity. Rosną na ziemi na rozkładających się szczątkach roślinnych lub rozkładającym się drewnie. Występuje w lasach i poza nimi na łąkach i terenach zadarnionych.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji