|
owocnik

Kapelusz brudnobiaławy, szarawy do brudno-ochrowożółtawego lub oliwkowożółtawego; powierzchnia gdy wilgotna to lepka; pod skórką kapelusza żelatynowata, gumowata, ściągalna warstwa - jest to cecha wyróżniająca ten gatunek spośród innych ciżmówek (Crepidotus); 30-60 (80) mm szerokości, łopatkowaty lub muszelkowaty, nieco wypukły; bocznie przyrośnięty do podłoża lub z krótkim filcowatym trzonem; powierzchnia naga lub z mniej lub bardziej licznymi czerwonobrązowymi łuseczkami (var. calolepis z gęsto ułożonymi, drobnymi łuseczkami [109]).
Blaszki jasnoszare z wiekiem do brudno żółtobrązowawych; wąskie, zbiegające się w miejscu przyrośnięcia do podłoża.
Trzonu brak lub boczny, krótki, o filcowatej powierzchni.
Miąższ wilgotny szklisto-galaretowaty, suchy biały; smak łagodny, bez zapachu.Kapelusz brudnobiaławy, szarawy do brudno-ochrowożółtawego lub oliwkowożółtawego; powierzchnia gdy wilgotna to lepka; pod skórką kapelusza żelatynowata, gumowata, ściągalna warstwa - jest to cecha wyróżniająca ten gatunek spośród innych ciżmówek (Crepidotus); 30-60 (80) mm szerokości, łopatkowaty lub muszelkowaty, nieco wypukły; bocznie przyrośnięty do podłoża lub z krótkim filcowatym trzonem; powierzchnia naga lub z mniej lub bardziej licznymi czerwonobrązowymi łuseczkami (var. calolepis z gęsto ułożonymi, drobnymi łuseczkami [109]).
Blaszki jasnoszare z wiekiem do brudno żółtobrązowawych; wąskie, zbiegające się w miejscu przyrośnięcia do podłoża.
Trzonu brak lub boczny, krótki, o filcowatej powierzchni.
Miąższ wilgotny szklisto-galaretowaty, suchy biały; smak łagodny, bez zapachu.
Blaszki jasnoszare z wiekiem do brudno żółtobrązowawych; wąskie, zbiegające się w miejscu przyrośnięcia do podłoża.
Trzonu brak lub boczny, krótki, o filcowatej powierzchni.
Miąższ wilgotny szklisto-galaretowaty, suchy biały; smak łagodny, bez zapachu.Kapelusz brudnobiaławy, szarawy do brudno-ochrowożółtawego lub oliwkowożółtawego; powierzchnia gdy wilgotna to lepka; pod skórką kapelusza żelatynowata, gumowata, ściągalna warstwa - jest to cecha wyróżniająca ten gatunek spośród innych ciżmówek (Crepidotus); 30-60 (80) mm szerokości, łopatkowaty lub muszelkowaty, nieco wypukły; bocznie przyrośnięty do podłoża lub z krótkim filcowatym trzonem; powierzchnia naga lub z mniej lub bardziej licznymi czerwonobrązowymi łuseczkami (var. calolepis z gęsto ułożonymi, drobnymi łuseczkami [109]).
Blaszki jasnoszare z wiekiem do brudno żółtobrązowawych; wąskie, zbiegające się w miejscu przyrośnięcia do podłoża.
Trzonu brak lub boczny, krótki, o filcowatej powierzchni.
Miąższ wilgotny szklisto-galaretowaty, suchy biały; smak łagodny, bez zapachu.
cechy mikroskopowe
Wysyp zarodników ochrowobrązowawy. Zarodniki jajowate do elipsoidalnych, gładkie przy obserwacji mikroskopem świetlnym, drobno brodawkowate przy obserwacji w mikroskopie elektronowym, 7-11.5 × 5.5-6.5 µm [109].
Sprzążek brak.Wysyp zarodników ochrowobrązowawy. Zarodniki jajowate do elipsoidalnych, gładkie przy obserwacji mikroskopem świetlnym, drobno brodawkowate przy obserwacji w mikroskopie elektronowym, 7-11.5 × 5.5-6.5 µm [109].
występowanie
Jest w czekliście.[105]
Częsta. Owocniki wyrastają od wiosny do jesieni na martwym drewnie liściastym, na pniakach i na opadłych gałęziach, zwykle w grupach ustawione dachówkowato jedne nad drugimi.Częsta. Owocniki wyrastają od wiosny do jesieni na martwym drewnie liściastym, na pniakach i na opadłych gałęziach, zwykle w grupach ustawione dachówkowato jedne nad drugimi.
Common. Spring-fall on dead hardwood wood, on fallen branches, in groups.
Common. Spring-fall on dead hardwood wood, on fallen branches, in groups.