|
Blaszki początkowo ciemnofioletowe, szarofioletowe lub blado szaroliliowe, potem ochrowobrązowe do cynamonowobrązowych; z karbowanym jaśniejszym ostrzem; wykrojone.
Trzon białofioletowy; do połowy wysokości z białawymi włókienkami osłony tworzącymi jednolite powleczenie lub pierścieniowate strefowania; młode z białymi resztkami zasnówki, potem przyprószonymi rdzawo, jest ona dość trwała; 50-80 (100) x 8-15 (20) mm; mięsisty, podstawa zgrubiała, zakończony bulwką lub stożkowatym zwężeniem.
Miąższ początkowo ciemno- do jasnofioletowego lub szarolila, potem niebieskawobiały do białego, u starszych owocników brązowawy; smak łagodny lecz niesmaczny; zapach surowych ziemniaków.Kapelusz białawo-lila do jasnofioletowego, z wiekiem szybko blednący do białawo-żółtawego, brązowobiaławego, żółtobrązowawego; powierzchnia sucha, jedwabiście lśniąca z delikatnymi włókienkami; pod kapeluszem delikatna biała zasnówka z wiekiem porozrywana a jej resztki przybierają rdzawą barwę od osypujących się zarodników; 30-80 mm średnicy, początkowo stożkowaty, potem wypukły do rozpostartego, w centrum z garbkiem, u młodych brzeg podwinięty; mięsisty w części centralnej.
Trzon białofioletowy; do połowy wysokości z białawymi włókienkami osłony tworzącymi jednolite powleczenie lub pierścieniowate strefowania; młode z białymi resztkami zasnówki, potem przyprószonymi rdzawo, jest ona dość trwała; 50-80 (100) x 8-15 (20) mm; mięsisty, podstawa zgrubiała, zakończony bulwką lub stożkowatym zwężeniem.