Tx: 4778
grzyby.pl

Coprinopsis candidolanata (Doveri et Uljé) Keirle, Hemmes et Desjardin

Coprinus candidolanatus Doveri et Uljé
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

występowanie

brak w czekliście [105]
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • publikacje w bazie Projektu Bibliografii Grzybów Wielkoowocnikowych Polski (z adnotowanym wykazem taksonów):

    Gierczyk & Gryc (2024)[3897]Gierczyk & Gryc (2024) Materiały do poznania grzybów podstawkowych Puszczy Knyszyńskiej i jej przedpola.[3897], Gierczyk et al. (2014)[1490]Gierczyk et al. (2014) New to Poland species of the broadly defined genus Coprinus (Basidiomycota, Agaricomycotina).[1490], Gierczyk et al. (2019)[1495]Gierczyk et al. (2019) Macrofungi of the Bieszczady Mountains.[1495]

w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej

zapisy w GRej wg stanu na 21.12.2024 14:08 1 znaleziska Coprinopsis candidolanata na terenie Polski

ID na żółtym tle, to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację ze statusem przyjęty [tj. wpis poprawny pod względem formalnym].

Poniżej są pokazane fotografie załączone do wpisu GRej. Po kliknięciu na ID wpisu, w rekordzie GRej czasem mogą być pokazane fotografie z wątku bio-forum.pl związanego z tym wpisem; w tym wypadku bez 100% pewności, czy dotyczą one wpisu. Aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.

FG22 356783

ID 356 783 oznaczenie: Coprinus candidolanatus; lokalizacja: Mszana Skrzyżowanie, pow. krośnieński, woj. podkarpackie, FG22; data zbioru: 15 wrz 2019; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: obrzeże lasu (buk, sosna, brzoza, dąb, leszczyna i in.), sarnie odchody, kilka owocników w różnym stadium; leg. Anna Hreczka, det. Błażej Gierczyk; eksykat: BGF0009281; uwagi: fot.1328319 fot.1328320 fot.1328321 fot.1328322; Wątek: [bf:1140937] [notatka: nie] [fotografie: tak]; związane wątki bio-forum.pl: 1140937 ;

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji