Tx: 5981
grzyby.pl

Neoboletus erythropus (Pers.) C. Hahn[gł. w MB (2023-1-16)]

Boletus erythropus Pers. [🔉 bō·l·tus *] · Boletus erythropus (Pers.) C. Hahn[gł. w GBIF (2023-1-16)] [🔉 bō·l·tus *] · Boletus luridus var. erythropus (Pers.) Fr. [🔉 bō·l·tus * wa·ri·e·tas *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
• Z mianem Boletus erythropus jest ten problem, że było używane dla różnych taksonów. Tu za Mycobank i GBIF Boletus erythropus Pers. equiv; Boletus erythropus (Pers.) C. Hahn i Neoboletus erythropus (Pers.) C. Hahn. Wg GBIF nazwa/takson budzący wątpliwości (doubtful). (2023-1-16) [MS (2024-1-12)]

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Neoboletus erythropus (Pers.) C. HahnBoletus erythropus Pers. [🔉 bō·l·tus *] · Boletus luridus var. erythropus (Pers.) Fr. [🔉 bō·l·tus * wa·ri·e·tas *] · Boletus erythropus (Pers.) C. Hahn [🔉 bō·l·tus *]
bōltus, -i (lat., subst., m) — nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian; nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji