Zakres projektu
Project scope
Ambicją projektu "Atlasu grzybów polskich" jest prezentacja wielu gatunków grzybów występujących w Polsce i tworzących "duże" owocniki (tj. dostrzegalne gołym okiem) - tzw. makromycetes. Obok fotografii i opisów znajdziesz też nieco refleksji na temat przyjemności i pożytków płynących ze zbierania grzybów oraz wskazanie źródeł wiedzy o grzybach.
Opisy są sporządzone na podstawie informacji zaczerpniętych z podanej przy opisie literatury i obserwacji własnych. Większość grzybów była znaleziona przeze mnie w Polsce, przeważnie w okolicach Wrocławia. Atlas żyje i rozwija się. Jeśli czegoś nie znajdujesz, zajrzyj za jakiś czas.
W atlasie przyjęty jest system taksonomiczny za 9 wydaniem Ainsworth & Bisby - Dictionary of the Fungi, 2001 (jest dostępny do przeszukiwania w CABI: http://www.indexfungorum.org/Names/fundic.asp). Aktualny układ w atlasie może odbiegać w mniejszym lub większym stopniu od niego z racji zaszłości które są stopniowo prostowane. Niezależnie od układu systematycznego sposób konstrukcji atlasu stara się przede wszystkim mieć na uwagę ergonomię poruszania się i przyzwyczajenia użytkowników stąd liczne odsyłacze umożliwiają poruszanie się "na skróty". Tamże znajduje się pożyteczna baza danych dla sprawdzania epitetów i cytacji nazw grzybów: http://www.indexfungorum.org/Names/NAMES.ASP "The CABI Bioscience and CBS Database of Fungal Names".
Autor zastrzega się
Ritual disclaimer
Drogi Czytelniku. Autor tworzy te strony dla własnej przyjemności, żywiąc nadzieję, iż zaciekawią i sprawią przyjemność tym, którzy jak on, lubią poznawać, a czasem zbierać i spożywać grzyby. W dziedzinie mykologii (nauki o grzybach) Autor nie jest zawodowym mykologiem, choć traktuje swoje zainteresowanie bardzo poważnie. Dokłada wszelkich starań aby podane tu informacje były sprawdzone i pewne. Na dole każdej strony znajdują się odesłania do źródeł które były wykorzystane do jej przygotowania.
Oglądając atlasy można stwierdzić, że jest bardzo wiele jadalnych grzybów. Tym niemniej warto przypomnieć, że nie oznacza to, iż wszystkie je warto jadać. Wiele z nich ma pośledni smak, rzadko występuje lub jest podobna do gatunków szkodliwych lub trujących. Jest mniejsza grupa, ale wystarczająco liczebna, gatunków o wyśmienitym smaku, w dodatku dość pospolitych i łatwych przy pewnej wprawie do identyfikacji. Te należy wybierać.
Zbierając grzyby, niezależnie od tego jak pewnie się czujesz, naprawdę nie warto szarżować. Pomyłka może skończyć się tragicznie.
I na koniec generalna zasada, której powtarzać nigdy za często:
Masz wątpliwości - wyrzuć - nie warto ryzykować.
When in doubt throw it out.
There is only one general rule (there is never too much to remind it):
Linkowanie
Linkuj tę stronę kodem HTML:
<a href="http://www.grzyby.pl/">Grzyby Polski, atlas grzybów</a> (www.grzyby.pl)
lub cytuj jako: Snowarski, M. (rok). Atlas grzybów Polski (www.grzyby.pl)