kwas fumaroprotocetrariowy
Plecha z tą substancją bardzo gorzka w smaku! [165.3bs82].U wielu gatunków z rodzajów chrobotek (Cladonia) i brodaczka (Usnea) np. chrobotek kieliszkowaty (Cladonia chlorophaea), chrobotek zwyrodniały (Cladonia phyllophora), a także innych gatunków: płucnica islandzka (Cetraria islandica), ...
reakcje standardowe
P+ intensywnie czerwony, pomarańczowoczerwony (wyraźna!)K+ brudny żółtobrązowy, blady brązowy (powolna, do kilkunastu godzin, najlepiej wykonywać na osadzie z wyciągu acetonowego)
mikrokrystalizacja
W GE pryzmatyczne kryształki.
W GAAn kulistawe zgrupowania krótkich żółtych igieł, "jeże".
W GAoT włoskowate kryształki szybko się rozpuszczają i zanikają. [165.3bs82].
Podgrzany w kapilarze do temperatury topnienia (287°C) sublimuje do słupkowatych kryształów kwasu fumarowego (tej reakcji nie daje kwas protocetrariowy).Trudno wymywalny; najlepiej ekstrakcja zachodzi w gorącym acetonie z 15% dodatkiem wody. [165.3bs82]
W GAAn kulistawe zgrupowania krótkich żółtych igieł, "jeże".
Podgrzany w kapilarze do temperatury topnienia (287°C) sublimuje do słupkowatych kryształów kwasu fumarowego (tej reakcji nie daje kwas protocetrariowy).