opis

Owocniki mięsiste. Różnej wielkości i barwy. Powierzchnia gładka lub szorstka. Kruche. Po uszkodzeniu wydzielają sok, który może nie zmieniać barwy lub po pewnym czasie w zetknięciu z powietrzem może przybierać różną barwę. Hymenofor blaszkowy. Wysyp zarodników biały do ochrowo-żółtego.

występowanie

Rodzaj grzybów mikoryzowych, związanych z określonymi gatunkami drzew, bogaty w gatunki.

wartość

Są gatunki jadalne i trujące. Generalnie te o palącym w smaku mleczku są niejadane. Niektóre gatunki jak np. mleczaj chrząstka i biel w niektórych regionach mimo palącego mleczka są marynowane lub inaczej przyrządzane i jedzone. Trujący jest mleczaj płowy (Lactarius helvus).

oznaczanie

Oznaczanie gatunków mleczajów jest pod wieloma względami podobne do oznaczania gołąbków (o tym obszernie na stronie "porady na co zwracać uwagę przy oznaczaniu gołąbków").

space

Klucz oparty o podział zaprezentowany w Michael, Hennig, Kreisel, 1979-84, Handbuch fur Pilzfreunde, nieco zmodyfikowany. Grupy gatunków wyróżnione na podstawie barwy mleczka wydzielanego po zranieniu:

Mleczko z początku białe, potem przybiera barwę karminoworóżową do koralowoczerwonej. Wyjątkiem jest L. acris którego mleczko natychmiast barwę. Kapelusz nie jest strefowany.

Trzon biały do brązowawego; kapelusz nie jest czarnobrązowy.

azonites

pterosporus

acris

Trzon i kapelusz ciemnobrązowe do brązowoczarnego.

fuliginosus

picinus

lignyotus

Mleczko początkowo białe, następnie przybiera barwę fioletową - w połączeniu z KOH zmiana barwy zachodzi natychmiast. Kapelusz strefowany lub nie.

Kapelusz żółtawy do żółtego

repraesentaneus

flavidus

aspideus

Kapelusz ciemniejszej i brudnej barwy

violascens

uvidus

luridus

Mleczko żółte lub na początku jasno-żółtawe (nie zawsze wyraźnie jest to widoczne).

Kapelusz nagi (co najwyżej omszony). Brązowy, pomarańczowoochrowy lub cielisty.

Kapelusz ciemno zabarwiony, w odcieniach czerwonobrunatnych; na starość może silnie blaknąć; skórka kapelusza ze strzępek.

quietus

Sok biały potem przyjmuje barwę żółtą lub żółtawą. Kapelusz niestrefowany; skórka kapelusza z pęcherzykowatych komórek.

badiosanguineus

hepaticus

lacunarum

thejogalus

Kapelusz jasno zabarwiony, matowy; skórka kapelusza ze strzępek.

decipiens

chrysorrheus

Kapelusz filcowaty lub strefowany. Sok mleczny wyraźnie siarkowo- lub złotożółty. Z KOH przyjmuje barwę pomarańczową. Duże, masywne grzyby o ostrym smaku.

scrobiculatus

resimus

citriolens

Mleczko bezbarwne lub białe i niezmienne lub przy wysychaniu szarzejące, zieleniejące lub brązowiejące. Kapelusz barwny (gdy białawy wtedy blaszki różowawe). [sprawdź też mleczaje o żółtawym mleczku]

Skórka kapelusza frędzlasto-strefowana. Smak ostry.

turpis

Kapelusz bladoróżowy do ceglastoczerwonego

torminosus

pubescens

favrei

Kapelusz ochrowy, pomarańczowordzawy, rdzawobrązowy

mairei

Brzeg kapelusza nie jest strefowany, gdy jest krótko owłosiony sprawdź 2.2.1. i 2.1.1.

Kapelusz lepki do śluzowatego.

Kapelusz biały do różowego z krwistoczerwonymi plamami.

controversus

Kapelusz jasnożółty do pomarańczowego.

Pod drzewami szpilkowymi

musteus

porninsis

bresadolianus

zonarioides

Pod drzewami liściastymi. Mleczko palące

insulsus

zonarius

acerrimus

Kapelusz cielisty do mięsnobarwnego, płowy, miedzianoczerwony, niestrefowany.

pallidus

hysginus

albocarneus

Kapelusz zielony, oliwkowozielony, szarozielony. Mleczko palące

blennius

fluens

Kapelusz szary, szarobrązowy, fioletowoszary, różowoszary

albocarneus

vietus

trivialis

pyrogalus

hortensis

flexuosus

Kapelusz od młodości zupełnie suchy.

Kapelusz filcowaty lub z łuseczkami.

glyciosmus

fuscus

Zapach nie przypomina wiórków kokosowych

helvus

lilacinus

spinosulus

Kapelusz nagi, bez zapachu wiórków kokosowych, niestrefowany.

Kapelusz niestrefowany i nie karbowany. Skórka kapelusza ze strzępek.

subdulcis

kapelusz jednolicie zabarwiony, bez strefowań, higrofaniczy, wilgotny ciemno czerwonobrązowy, kasztanowobrązowy, suchy jaśnieje w kierunku różowobrązowego; powierzchnia matowa, gładka, wilgotna nie śluzowata; blaszki długo jasne, jasnoochrowe z popielatym odcieniem, stare matowo rdzawoczerwonawe; trzon początkowo bladożółtawy, szybko barwy kapelusza; podstawa odstająco owłosiona; miąższ jasny, białawocielisty, w trzonie z rudawym odcieniem; zapach przypominający pluskwiaki, jest też porówywany z zapachem tęgoskór (Scleroderma) lub czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata); mleczko łagodne, czasem nieco ostre, żywiczne, po chwili gorzkie lub drażniące

space

rufus

słaby zapach owoców; mleczko białe, cierpkie potem bardzo silnie piekące; kapelusz brązowoczerwony, kasztanowobrązowy, zakończony szpicem lub nie; blaszki izabelowate, czerwonawoochrowe; trzon jasno-czerwonobrązowy

space

sphagneti

mitissimus

aurantiacus

Powierzchnia kapelusza często promieniście lub nieregularnie karbowana lub lśniąco strefowana. Skórka kapelusza z pęcherzykowatych komórek.

Blaszki zbiegające ząbkiem. Masywne owocniki z pomarańczowo-rdzawym kapeluszem i trzonem.

ichoratus

ineris

tithymalinus

rubrocinctus

subsericatus

Blaszki szeroko przyrośnięte lub zbiegające ale bez ząbka. Mleczko całkowicie łagodne.

Średnie i duże, kapelusz zwykle ponad 3 cm średnicy; z charakterystycznym zapachem.

volemus

camphoratus

serifluus

cimicarius

Niewielkie owocniki o kapeluszu średnicy 2 do 3 cm.

O charakterystycznym zapachu, brzeg kapelusza nie jest prześwitująco strefowany

cremor

serifluus

Bez zapachu; wyrastają w miejscach podmokłych; brzeg kapelusza jest prześwitująco strefowany; mleczko wodnisto-białawe (gdy żółtawe patrz L. thejogalus)

obscuratus

omphaliformis

owocniki bardzo małe, przypominają lakówka pospolita (Laccaria laccata); kapelusz z ostrym garbkiem; brązowo-pomarańczowo-rudy; brzeg u starszych egzemplarzy daleko bruzdowany i przeświecający; powierzchnia drobno oprószona, sprawia wrażenie szorstkiej; mleczko wydzielane skąpo, wodnistobiałe

space

clethrophilus

circellatus

literatura · references
· http://w3.uwyo.edu/~fungi/Russulales_site.html
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 1997-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 17.07.03 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 10.05.2017 · powstała/was created 03.01.1998

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.grzyby.pl.pl/gatunki/Lactarius.htm"> Lactarius (mleczaj) - Atlas grzybów Polski grzyby.pl</a>