Tx: 1519
grzyby.pl

Lactarius-Dapetes

rydze, mleczaje z czerwonym mleczkiem, "rydz"
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈

cechy charakterystyczne

Sok mleczny od początku pomarańczowy lub czerwony, po upływie czasu niezmienny lub czerwieniejący po dłuższym czasie może zielenieć.
Należą tu najchetniej zbierane, cenione gatunki mleczajów, zwyczajowo nazywane rydzami.

lepszy rydz niż nic

To znane przysłowie odnosi się nie do grzyba (w takim kontekście zresztą nie ma większego sensu) ale do obecnie rzadko uprawianej rośliny oleistej — Camelina sativa. Jedna z regionalnych, zwyczajowych, nazw lnicznika to rydz albo rydzyk. Nazwa ta odnosi się do rdzawej, rudej, barwy owoców i dojrzałych, suchych roślin — takiej jak u grzybów rydzów.

space

Mleczko początkowo pomarańczowe lub marchewkowo-czerwone, niezmienne lub zmieniające barwę po kilku minutach

Pod sosnami.

Lactarius semisanguifluus (mleczaj zmienny)
Lactarius semisanguifluus
kapelusz winnoczerwony do czerwonobrązowego, grubo strefowany, lepki, szybko przebarwia się ciemnozielono;
sok mleczny początkowo pomarańczowy, po kilku, kilkunastu minutach przyjmuje barwę winnoczerwoną, pomarańczowobrązową

space

Mleczko niezmienne przez długi czas

Lactarius deliciosus (mleczaj rydz)
Lactarius deliciosus
kapelusz pomarańczowy do czerwono-pomarańczowego

space

Lactarius quieticolor Romagn.
mleczaj niebieszczejący

Lactarius deliciosus var. quieticolor (Romagn.) Krieglst. · Lactarius hemicyaneus Romagn.
Lactarius quieticolor (mleczaj niebieszczejący)
Lactarius quieticolor
kapelusz fioletowawo-brązowo-szary

space

Pod świerkami.

Lactarius deterrimus (mleczaj świerkowy)
Lactarius deterrimus
kapelusz pomarańczowy do płowego; bez wyraźnego strefowania lub wyraźnie strefowany jedynie na brzegu; szybko z ciemnozielonymi plamami, lepki; mleczko wolno (15-30 min) przebarwia się winnoczerwono; smak gorzkawy i nieco piekący

space

Pod jodłami.

występowanie

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji