Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

wtorek 2.LIP
Yaga
doniesień: 286 / 22🏆
(5/h) Witajcie :). Kury, kureczki i kurczątka. Nareszcie ruszyły. Nie są to ilości hurtowe, ale 83,3 dkg udało się uzbierać. Rosły i w wysokim borze sosnowym i w mieszanym lesie liściastym, pojedynczo i grupkami. Maleństwa liśćmi przykryłam (ciekawe, czy trafię). Po muchomory czerwieniejące, po zebraniu kilku już się nie schylałam, choć jeden rodzynek zdrowy się trafił (na mojego jedynego zęba będzie😄). Tradycyjnie żagiew guzowata i nietradycyjnie mądziak malinowy w formie dorosłej i jaj. Zebrałam owocnik myśląc, że GREJ-owy, owinęłam liściem i wręczyłam małżowi, by niósł. Po chwili słyszę:" Co ty za g***na zbierasz.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Chmara much za mną leci."- "To se powąchaj, to się dowiesz." No i powąchał, i reszty reakcji i słów nie opiszę 😄. A w domu doczytałam, że grzybek już niezgłaszalny. Ale radocha ze znalezienia i tak była :). I to by było na tyle :). Zatem do "usłyszenia". Ps. Obie ceglasiowe polanki puste. dodaj grzybobranie
    • Yaga #298 · Kury i kurczaki :). 2.7 19:02
    • Yaga #298 · Pisklaczki :). 2.7 19:03
    • Yaga #298 · Zbiór. 2.7 19:04
    • Yaga #298 · Muchomor czerwieniejący. 2.7 19:04
    • Yaga #298 · Mądziak malinowy. 2.7 19:05
    • Yaga #298 · Jaja mądziaka. 2.7 19:07
    • Yaga #298 · Widoczki i kwiecie :). 2.7 19:08
    • Yaga #298 · Miłego wieczoru Wam życzę i dobrej nocy 👋😘. 2.7 19:10
    • D@rek #168 · Na teraz pieprznik jadalny ratuje sezon początku lipca. Może rozwinie się to w dobrym kierunku. Oby tak się stało. U nas dziś pada szósty dzień licząc wstecz dokładnie tydzień. Tylko miniona sobota była słoneczna i bezdeszczowa. Gratulujemy zbioru i pozdrawiamy z północy województwa. 2.7 19:17
    • TomKann #114 · Kureczki są pyszne :) A zdjęcia grzybków jak zwykle super.. 2.7 19:21
    • Tomek G #881 · Gratuluję pięknych okazów pieprzników. Oby codziennie było coraz więcej. Pozdrawiam 2.7 19:35
    • Giniol #46 · Ja też przykrywam małe kurczaczki mchem, żeby nie uschły. Niech rosną. Gratuluję zbioru i pozdrawiam. 😎👍 2.7 19:53
    • Rufi 80 #68 · Zbiory na 🏅, kurki przepyszne, pozdrawiam 😀 2.7 20:04
    • dzidek #436 · No tak. Jak czarna robota to męża wysłać 😁 2.7 20:22
    • marioo455 #122 · Ten mądziak malinowy ciekawy, nigdy nie spotkałem, i kureczki w ilości godnej są, na okrasę muchomorek, gratulacje za mądziaka, pozdrawiam 2.7 20:28
    • Duet #149 · Kureczki, kurki i kury cudnej urody, ale tego malinowego pierwszy raz widzę 🤩. Yaguś, tylko Ty możesz trafić takie cudo. Pozdrawiam 😘 2.7 20:34
    • Miras2 #66 · U Ciebie jak zwykle pięknie i kolorowo 😍 2.7 20:35
    • Villain #266 · W pizduu bym wypier-papier na miejscu męża 😅🤮 2.7 20:55
    • Kikuś #124 · Yago, myślałem, że ponad 8 kilo kurek natarmosiłaś, myślę sobie - ale nacięła😱, nie przerobi. Ale patrzę na wagę i luzik, ilość standardowa. Gratuluję zbioru i pozdrowienia wysylam. 2.7 20:57
    • Nina #139 · Zbiór pierwsza klasa! Ja tam mogę zbierać i jeść cały sezon, (oczywiście mowa o kureczkach). A jak uda się zrobić jeszcze zapasy na zimę to już super 🤩. Na jesieni prawdziwki będą królować😍🥰😘 2.7 21:07
    • AŻet #149 · Piękne kureczki i fajne fotki z mądziakiem na czele👍 jeszcze się na niego nie natknąłem... Pozdrawiam. 2.7 21:27
    • tazok #314 · 1) za muchomora bez czerwi - gratki 2) gdzie Ty się wozisz na tej miotle, że Cie nie ma na forum 3) w załaczniku znaleziony rubikową sznupą - mądziak z Beskidów, psi, malinowy czy jakibądź inny nie wnikam, ale ładny jest skubany 😄 tego mu ująć nie można 2.7 21:34
    • niszczu #268 · Dla mnie kurki są super. Pyszne i nierobaczywe, co w kontekście letnich borowików (usiatkowanych i szlachetnych) stanowi niebagatelną zaletę. A więc zbieraj Yago i ciesz się ich smakiem. Jak wystartowały to jest szansa, że się rozkręci. Gratulacje i pozdrowienia. 🙋 2.7 21:44
    • LeśnaGośka #33 · Piękny spacerek👍 a grzybki na pewno niedługo ruszą, zrobiło się mokro i trochę parno, grzyby to lubią 🌺 2.7 21:48
    • RoStrze #100 · Miło Cię czytać 😊 Bardzo mi się podobała Twoja przygoda z mądziakiem 😂 Gratuluję znalezienia - piękny na swój sposób jest 😁 i ma ciekawe jaja. Wiesz ja też mam problemy z trafieniem w odkryte wcześniej miejsca grzybowe, ale staram się jakieś punkty orientacyjne znajdywać, i czasem się udaje 😋 Ceglasie wyjrzą jak będzie pora, choć u mnie pojawiły się dwa miesiące wcześniej, pewno tak im pasowało 😁 Ja jeszcze nic nie zgłaszałem do Grej - to chyba dość rygorystyczne i kłopotliwe? Dobrze, że kurczaki u Ciebie się pokazały - z tego, co widzę na forum i w lesie to będzie dobry rok na ich zbiór. Udanych kurobrań. Pozdrawiam Ciebie i Męża 🙂 2.7 22:20
    • RoStrze #100 · Tak sobie myślę i głowię się - jak zachować kurki na zimę? Marynowane? Mrożone? Czy te sposoby zachowają ich aromat? 2.7 22:27
    • Zuziazuzia #6 · Uwielbiam Twoje opisy! Grzybowe pozdrowienia 🍄‍🟫 3.7 07:13
    • jamro #22 · Do Rostrze przed mrożeniem poddaj kurki obróbce termicznej inaczej zgorzknieją nie poczytałem kiedyś i coś kurek musiałem wyrzucić. 3.7 08:43
    • Kikuś #124 · _RoStrze - moim zdaniem sposobem nr 1 na przechowanie kurek na zimę jest solanka. Kurki lekko i krótko gotuję (blanszuję) w dość mocno osolonej wodzie (sól daję na oko, ale sporo jej jest), a potem przekładam je szybko do słoika, zalewam tą słoną wodą z gara, słoik mocno zakręcam i stawiam do góry dnem, aż do wystygnięcia. W ten sposób Kurki nie tracą aromatu, po wyjęciu ze słoika trzeba je tylko opłukać zimną wodą lub trochę w niej pomoczyć, aby nie były zbyt słone. Są niemal jak świeże grzyby!!! Słoik z kurkami w solance nie wymaga lodówki, można go nawet 2 lata trzymać w pokojowej temperaturze. Lubię też Kurki marynowane, dla mnie, obok płachetek, gąsek i rydzów, to najlepsze grzybki do marynaty. Kurki przed mrożeniem trzeba zblanszować, bez tego po rozmrożeniu są gorzkie. No i nie zawsze jest miejsce w zamrażarce na paczki z kurkami. Można jeszcze przechowywać je uduszone w maśle, są pyszne, ale wtedy słoiki muszą stać w lodówce. Reasumując, solanka jest the best. Pozdrowienia. 3.7 08:50
    • Leśniczy & #230 · Mądziaka malinowego jeszcze nie znalazłem ale psiego już zaliczyłem 🧐 Fajnie, że chociaż trochę kureczek wpadło 😊😋 3.7 10:04
    • niszczu #268 · Marynowane można zrobić, ale po co, jak przyjmują smak zalewy. Mrożone, po zblanszowaniu (bez tego zrobią się gorzkie), ale to jednak nie to samo co świeże. 🤷 3.7 10:30
    • Gucio #270 · Gratuluje. Super, taka porcja kurek to już sporo szczególnie jak na ten sezon. Ja w tym roku kak na razie najwięcej ich 10 sztuk a w zeszłym roku niewiele lepiej ale myślę że w koncu znajdę dobre na nie mirjsce najlepiej jak najbliżej. 3.7 11:46
    • RoStrze #100 · Wywołałem temat - wybacz Yago, że pod Twoim doniesieniem. Dziękuję Wam za odpowiedzi i rady - Jamro, Kikuś i Niszczu. Blanszowanie i mrożenie jak dla mnie pozbawia grzyby części aromatu, a solanka wydaje się o wiele lepsza - muszę spróbować. 3.7 11:47
    • Chytra Merry #389 · Piękne kurki, ale ten malinowy, jeszcze nie widziałam, co ta przyroda nie wymyśli. Pozdrawiam 3.7 12:53
    • Tadeusz z Gdańska #54 · Ślicznie, ślicznie. Wzorowe grzybowe małżeństwo. Czyżby małż troszkę jak ślimak wystawiał rogi. Gorąco Was pozdrawiam 3.7 16:04
    • bosman #312 · Ładnie kurek. Mądziaka malinowego miałem raz na działce, ale w lesie jeszcze nie spotkałem.🙋 3.7 16:33
    • Luna_e #9 · Takiego miedziaka malinowego to ja jeszcze nie mialam okazji spotkać 👍🍄🙂Gratuluję zbioru I pozdrawiam serdecznie 🙂 3.7 17:51
    • Yaga #298 · Dziękuję za miłe dopiski :), dyg :).
      Kikuś, dziękuję za wyłapanie błędu :).
      Tazoku, trochę latam, ale na forum zaglądam :). Chciałoby się wszystkim dopiski pisać, bo to miłe przecież :), ale nie da rady tak. Na etacie człek by musiał być tutaj :).
      RoStrze, też staram się punkty orientacyjne zapamiętywać, ale mi się zazwyczaj nie udaje :)... GREJ nie taki straszny, tylko trzeba mieć suszka (nie dotyczy rezerwatów i grzybów chronionych), którego potem wysyłasz do kustosza bazy. I przy zakładaniu wątku na bio-forum konieczne jest zapisanie numeru tegoż wątku. Ja tego na początku nie robiłam i teraz mam problem z odnalezieniem:/... Jeśli chodzi o kurki to chyba wszystko napisali koledzy:jamro, Kikuś i Niszczu. Od siebie dodam, że blanszuję grzyby w niewielkiej ilości masła, a potem dzielę na małe porcyjki i do zamrażarki. I po wyjęciu w jajecznicy lądują. W tamtym roku ususzyłam słoik kurek. Pachną ładnie-kurkowo. Myślę dodawać je w formie sproszkowanej do sosów, zup i lodów. (żartowałam😄z lodami). Również Ciebie pozdrawiam wraz z małżonkiem :).
      Tadeusz z Gdańska, dziękujemy :) i również pozdrawiamy :). 3.7 17:59
    • Yaga #298 · Aaaaaa i zapomniałam... jeszcze nalewki robię z kurek. 3.7 18:12
    • +dopisek (po zalogowaniu)
środa 3.LIP
Madziul
doniesień: 197 / 20🏆
(30/h) Wyskoczyłam przed wieczorem w dobrze znaną mi miejscówkę koło domu, las głównie sosnowy z domieszką brzozy i podrostków dębowych.
Piękne i potężne pieprzniki jadalne, nieziemsko pachnące 😊
No i wreszcie pokazała się żagiew wielogłowa na naszym stanowisku, późno bo zazwyczaj już w czerwcu mogliśmy ją obserwować.
dodaj grzybobranie
    • Madziul #199 · Kurasy 🙂 4.7 06:23
    • Madziul #199 · Żagiew wielogłowa, maleństwo 😊 4.7 06:24
    • Chytra Merry #389 · Ale zbiór kurek, jak w kurniku. Pozdrawiam 4.7 09:58
    • Skrzypek #117 · Wyjątkowo urodzajne "pola kurkowe" masz w swoim władaniu. 4.7 10:39
    • Gucio #270 · Gratuluje. Super, piękne kureczki i bogate miejsca na nie jak na Mazowsze. 4.7 11:48
    • AŻet #149 · Piękna masa kurek w koszyku, a żagiew fajna, taka z mini główkami👍 4.7 15:44
    • Tomek G #884 · Gratuluję pięknych okazów pieprzników. Żagiew pięknie wygląda w lesie. Pozdrawiam 4.7 17:22
    • Rufi 80 #69 · Pełny kosz kurek 👍😀 4.7 19:09
    • tazok #315 · Jak w Klondike na Alasce. Gorączka złota 😊😊😊 4.7 21:09
    • bosman #312 · Ładne kurasy 😃 4.7 21:17
    • RoStrze #100 · Kury pierwsza klasa🤩 Albo premium😁 Dobrze mieć taki kurnik niedaleko domu 😁 Cieszy, że już w sosnach się pokazują, a szczególnie na Mazowszu. Żagwi wielogłowej chyba jeszcze nie spotkałem - czy warto ją pozyskiwać? Poszukiwać warto na pewno dla przyjemności zobaczenia 😁
      Przypadkowo, znienacka znalazłem rodzinkę kurek w okolicy Zagórza - rzeczywiście pachną niesamowicie. Oby było ich coraz więcej.
      Pozdrawiam 🙂 4.7 22:24
    • niszczu #269 · Super kureczki. Gratulacje.
      Teraz łatwo z dopiskami - kopiuj, wklej. U każdego to samo. Przynajmniej sprawiedliwie.:D 5.7 08:19
    • +dopisek (po zalogowaniu)
środa 3.LIP
Zenobia ze Szczecina
doniesień: 324 / 13🏆
(5/h) Puszcza goleniowska. Kurki, muchomory rdzawobrązowe zwane panienkami, gołąbek, ponurnik aksamitny.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Szybki zwiad po pracy w Wielgowie bo popadało. Grzybów nie widać za dużo ale małą garstkę kurek do jajecznicy udało się zebrać. Pozdrówka dodaj grzybobranie
środa 3.LIP
niszczu
doniesień: 266 / 27🏆
(20/h) Ciężko jest coś sensownego na tym suchym Mazowszu wywalczyć. Dziś sprawdziłem jedną kurkową miejscówkę przed pracą - udało się zebrać ledwie 0,5 L pieprzników i to tylko dlatego, że znam tam każdy krzaczek. Po pracy odwiedziłem drugą i już po 15 min wychodziłem z lasu - susza totalna nie dawała nadziei na cokolwiek. Pojechałem więc poznawać nowy las w pow. grójeckim i dopiero tu udało się trochę kureczek zebrać, a konkretnie 1,5 L w 3 h. Las całkiem fajny, bo pomieszana sosna, dąb i brzoza w różnych proporcjach, przewaga ściółki w poszyciu. Przy większej wilgotności może być tam niezły kurnik.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Niestety na razie pozostaje oglądać piękne zbiory pieprzników z Wielkopolski i Pomorza i liczyć, że i Mazowsze się doczeka większych opadów... dodaj grzybobranie
    • niszczu #269 · A tu moja propozycja podania - naleśniki z kurkami i żółtym serem. 3.7 19:25
    • Wimar #294 · Ładne nazbierałeś. Dzisiaj też odwiedziliśmy tylko najbardziej pewne miejscówki. Na szczęście brakuje jedynie kilku drzew. 3.7 19:58
    • Rufi 80 #69 · Naleśniki wyglądają bardzo apetycznie. Deszczu 😀 3.7 20:14
    • bosman #312 · Naleśniki z kurkami 👍 muszę wypróbować 😃💪 3.7 20:27
    • Tomek G #883 · Gratuluję pięknych okazów pieprzników. Nowe tereny sprawdzone i przy okazji udało się zebrać. Oby tak dalej. Pozdrawiam 3.7 20:54
    • AŻet #149 · Fajny pomysł na danie z kurkami, a zbiór fajny👍 3.7 21:08
    • Chytra Merry #389 · Ciekawy pomysł,, choć mało jemy grzybów, to jest zachęcający pomysł. Pozdrawiam 3.7 21:18
    • D@rek #169 · To trochę się dziś nachodziłeś. Najważniejsze że pusto do domu nie wróciłeś. Pozdro... 3.7 21:55
    • Gucio #270 · Gratuluje. Super, śliczne kureczki. Powiat grójecki to dobry kierunek tyle że bardziej w stronę Mszczonowa niedaleko Wilczorudy. Może też byłyby w lasach Skulskich bo wcześniej wystąpiły tam burze albo koło Rawy Mazowieckiej.. Na grupie grzybiarzy na Facebooku są porządne zbiory w tym kierunku. Zwykle też w lasach w stronę Iłży podobno można je znaleźć jak dobry sezon. 3.7 22:25
    • tazok #314 · Wywalczyłeś. Tak 3 maj :) 3.7 23:42
    • RoStrze #100 · Jak na mazowieckie warunki to bardzo dobry zbiór 👍Trzeba dobrze trafić, żeby coś naskubać. Ale nową miejscówkę jakby co już masz 😉 Oby tylko popadało solidnie. Udanej wyprawy weekendowej. Pozdrawiam. 5.7 16:49
    • +dopisek (po zalogowaniu)