Las miaszany z przewagą jodły i buka, dodatkowo z udziałem sosny, brzozy, graba, topoli. Pod jodłą.
podłoże (substrat):
Na ziemi
sposób wzrostu:
W grupie 7 owocinków
notatki i uwagi:
Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzony do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowe, pełne z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.
2024.11.14 00:38 · Mateusz Górowski — dodano zgłoszenie: [dzien_zbioru:2024-11-01][oznaczenie:Tricholoma roseoacerbum A. Riva][id_taxonu:4878][lokalizacja:Gródek nad Dunajcem][powiat:Nowosądecki][wojewodztwo:małopolskie][wsp_atpol8:EG050518][wsp_geograficzne:49.744870, 20.744890][siedlisko:Las miaszany z przewagą jodły i buka, dodatkowo z udziałem sosny, brzozy, graba, topoli. Pod jodłą.][podloze:Na ziemi][sposob_wzrostu:W grupie 7 owocinków][eksykat:Tak, zostanie przesłany.]
2024.11.14 22:40 · Mateusz Górowski — zmiany w edycji:{uwagi:[]→[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane.
Trzon do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowy, gruby, pełny z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem.
Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki.
Wysyp zarodników biały.]}
2024.11.14 22:41 · Mateusz Górowski — zmiany w edycji:{uwagi:[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane.
Trzon do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowy, gruby, pełny z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem.
Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki.
Wysyp zarodników biały.]→[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzon do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowy, gruby, pełny z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.]}
2024.11.14 22:50 · Mateusz Górowski — zmiany w edycji:{uwagi:[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzon do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowy, gruby, pełny z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.]→[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzony do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowe, grube, pełne z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.]}
2024.11.23 23:20 · Mateusz Górowski — zmiany w edycji:{uwagi:[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzony do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowe, grube, pełne z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.]→[Kapelusze średnicy do 12cm. U młodych owocników brzeg kapelusza wyraźnie podwinięty. Powierzchnia kapelusza zamszowa, kremowa z brązoworóżowym odcieniem bliżej środka, w miejscach otarć i odgnieceń (wynikających z kontaktu ze ściłką) pociemniała. Blaszki jaśniejsze kremowe, u starszych owocników brązowo nakrapiane. Trzony do 3,5 cm średnicy i 7cm długości, jasnokremowe, pełne z drobnymi kosmkami głównie pod kapeluszem, w tym miejscu również z lekko żółtawym odcieniem. Miąższ zwarty, twardy (zwłaszcza w trzonie), prawie biały, niezmienny. Zapach słaby grzybowy. Smak łagodny, po chwili lekko cierpki. Wysyp zarodników biały.]}
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji