zgłoszenie GREJ ID 375 025
status zgłoszenia do GRej: przyjety
oznaczenie: |
Xylodon rimosissimus /w grzyby.pl ID 2785 → Xylodon rimosissimus (Peck) Hjortstam et Ryvarden/
|
zgłoszone przez: |
Grażyna Domian
/10 gru 2023 18:49/
|
zebrał(a) (leg.): |
Grażyna Domian
· 2 paź 2023
|
oznaczył(a) (det.): |
Grażyna Domian
|
dokumentacja zielnikowa (eksykat): |
AK
|
lokalizacja: |
Wzgórza Bukowe (rez. Buczynowe Wąwozy), 1,9 km NW od Dobropola Gryfińskiego
|
powiat: |
gryfiński
|
województwo: |
zachodniopomorskie
|
współrzędne geograficzne: |
N 53.3191, E 14.7327
|
ATPOL: |
AB94
|
siedlisko: |
żyzna buczyna
|
podłoże (substrat): |
na murszejącej kłodzie Fagus sylvatica
|
sposób wzrostu: |
kilkanaście rozpostartych owocników
|
notatki i uwagi: |
zarodniki: 5,0-6,2 x 3,0-4,3 µm (średnio 5,5 x 3,5 µm), Q: 1,4-1,8 (średnio 1,6)
|
załączone fotografie
log zmian
- 2023.12.10 18:49 · Grażyna Domian — dodano zgłoszenie: [dzien_zbioru:2023-10-02][oznaczenie:Xylodon rimosissimus][id_taxonu:2785][lokalizacja:Wzgórza Bukowe (rez. Buczynowe Wąwozy), 1,9 km NW od Dobropola Gryfińskiego][powiat:gryfiński][wojewodztwo:zachodniopomorskie][wsp_atpol8:AB94][wsp_geograficzne:N 53.3191, E 14.7327][siedlisko:żyzna buczyna][podloze:na murszejącej kłodzie Fagus sylvatica][sposob_wzrostu:kilkanaście rozpostartych owocników][eksykat:AK][uwagi:zarodniki: 5,0-6,2 x 3,0-4,3 µm (średnio 5,5 x 3,5 µm), Q: 1,4-1,8 (średnio 1,6)]
- 2023.12.10 18:49 · Grażyna Domian — załączono fotografie:{dodano fot. Xylodon asper_2023-10-02 (1).JPG}{dodano fot. Xylodon asper_2023-10-02 (2).JPG}{dodano fot. zar3}
- 2023.12.10 18:51 · Grażyna Domian — zmiany w edycji:{dodano fot. basidia.JPG}{dodano fot. strzępki bal}{dodano fot. strzępki inkrust (1)}{dodano fot. strzępki inkrust (2)}{dodano fot. Xylodon asper_2023-10-02 (3).JPG}
- 2023.12.10 18:51 · Grażyna Domian — zmiana statusu:[przygotowywany]→[gotowy]
- 2023.12.21 13:28 · Błażej Gierczyk — zmiana statusu:[gotowy]→[przyjety]
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie —
więcej informacji