zgłoszenie GREJ ID 154 706

status zgłoszenia do GRej: zweryfikowany
oznaczenie: Exidia recisa
/w grzyby.pl ID 2175 → Exidia recisa (Ditmar) Fr./
zgłoszone przez: Barbara Kudławiec /3 gru 2009 20:51/
zebrał(a) (leg.): Barbara Kudławiec · 3 gru 2009
oznaczył(a) (det.): Barbara Kudławiec
dokumentacja zielnikowa (eksykat): TAK, w Stacji ZBŚRiL PAN, 7/BK/29.03.10
lokalizacja: 2,2 km NE, Sokołowo
powiat: gnieźnieński
województwo: wielkopolskie
współrzędne geograficzne: N 52°29'46,30" E 17°51'36,48"
ATPOL: CC95
siedlisko: śródleśne obniżenie terenu o podłożu torfowym, porośnięte wierzbą, także młodą brzozą, wokoło sosna, dąb, olsza
podłoże (substrat): gałęzie i gałazki 27-30 krzewów wierzbowych
sposób wzrostu: pojedynczo, po kilka lub w licznych grupach, występują bardzo licznie, na pewno jest tam kilkaset owocników, jak nie więcej
notatki i uwagi: nadleśnictwo Gniezno, obręb Skorzęcin, leśnictwo Stary Dwór, oddział 5 na granicy z 4!
dokumentacja fotograficzna [bf:301007]
zdjęcia: siedlisko i przykładowe owocniki
fot.301028 fot.301029 [notatka: nagranie na dyktafon+mapka] [fotografie: tak]
publikacja: Kujawa A., Gierczyk B. 2012. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2010. Przegląd Przyrodniczy 23(2): 3-59

załączone fotografie

301029
301028
301008 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301009 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301010 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301011 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301012 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301013 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301014 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301015 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301016 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301018 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301017 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301019 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301020 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301021 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301022 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301023 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301024 (w wątku bio-forum.pl 301007)
301098 (w wątku bio-forum.pl 301007)

związane wątki bio-forum.pl

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji