jadalnydopuszczony do obrotu

Suillus variegatus (Swartz: Fr.) Kuntze

maślak pstry
na stronie — owocnik · zarodniki · występowanie · wartość · uwagi · znaleziska
Suillus variegatus (maślak pstry)
23.10.2004, lasy milickie; copyright © by Marek Snowarski
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
spód kapelusza; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
miąższ; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich

owocnik

Suillus variegatus (maślak pstry)
Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12(17)cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.

space

Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.

space

Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.

space

zarodniki

Wysyp świeży oliwkowy, suchy brązowawy. Zarodniki gładkie, wrzecionowate, 7.5-12 x 3-5 µm.

Spore print when fresh then olive, dry brownish. Spores fusiform, smooth, 7.5-12 x 3-5 µm, [8]: 8-11 × 3.3-4 µm.

występowanie

Suillus variegatus (maślak pstry)
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach pod sosną pospolitą i kosodrzewiną, na ubogich, piaszczystych glebach. W miejscach podmokłych i na wrzosowiskach z sosną.

Common. Gregarious under pine, on poor, sandy soils.

wartość

Jadalny. Andreas Gminder [133s38] podaje ciekawą informacje - po wysuszeniu w plastrach, następnie namoczeniu i duszeniu w śmietanie przez przynajmniej pół godziny ma dawać potrawę o aromacie zbliżonym do tego jaki mają smardze.

Edible.

uwagi

Maślak pstry zdecydowanie wyróżnia się wśród maślaków swoich charakterystycznym wyglądem: kosmkowato-filcowatą powierzchnią kapelusza i płowooliwkowymi porami. Do pewnego stopnia zbliżone cechy ma maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) - ten ma jednak znacznie mniejsze owocniki, w bardziej miedzianoczerwonej tonacji, miąższ w podstawie trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ jest palący w smaku, staje się jednak łagodny podczas gotowania i też może być jedzony.

space

znalezisko 20041023.6.04 - Suillus variegatus (maślak pstry); lasy milickie
12f · 20041023.6.04
/lasy milickie/
literatura · references
· Dermek A., Pilat A., 1991 — Poznajemy grzyby. p.85 [8]
· Gumińska B., Wojewoda W., 1983 — Grzyby i ich oznaczanie. p.273 [5]
· Skirgiełło A., 1960 — Flora Polska. Grzyby (Mycota). Tom I. Borowikowate (Boletales). p.50 [16]
· Wojewoda W., 1994 — Podręczny atlas grzybów. p.33 [4]
· baza „publikacje po 2000 r.” #3477
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 1997-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 17.05.10 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 20.04.2017 · powstała/was created 06.10.1998

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.grzyby.pl.pl/gatunki/Suillus_variegatus.htm"> Suillus variegatus (maślak pstry) - Atlas grzybów Polski grzyby.pl</a>