non edibleedible

Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille

maślaczek pieprzowy(Peppery Bolete)
Chalciporus piperatus
przymiar10 mm
pojedynczo i po kilka w trawie, na skraju młodnika świerkowego · solitary or few in grass on edge of spruce quarter; 22.07.2000, Dolny Śląsk, Kotlina Kłodzka; znal. 000722.5b
copyright © by Marek Snowarski
Chalciporus piperatus
Chalciporus piperatus

owocnik (Fruitbody)

Chalciporus piperatus
Kapelusz ochrowy z rdzawym lub miedzianym odcieniem, jasnoochrowy; (20)30 - 60(80) mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do prawie rozpostartego; powierzchnia gładka do przylegająco owłosionej, wilgotna śluzowata, sucha błyszcząca.

space

Trzon barwy kapelusza; 20-40 x 5-10 mm, równogruby lub zwężający się ku podstawie, cienki; u postawy z żółtą grzybnią; powierzchnia gładka, bez osłony.

space

Pileus ocher with rusty or cupper tints, pale ocher; (20)30 - 60(80) mm broad, at first hemispheric, then convex to nearly plane; surface glabrous to adpressed fibrillose; wet viscid, dry shining.
Pores rusty-red, brick-red, darker then cap, slightly darkening when bruised; up to 2 mm broad, angular. Tubes concolorous, adnate to subdecurent, depressed with age, up to 10 mm long.
Stipe concolorous with cap; 20-40 x 5-10 mm, equal or tapering toward the base, slender; at the base with yellow mycelium; surface smooth, veil absent.
Flesh lemon-yellow in stipe, creme in pileus, 5-10 mm thick, slightly darkening brownish; at first firm, then spongy; smell weak, harsh; taste strong peppery, hot.

zarodniki (Spores)

Wysyp czerwonawobrązowy (brązowy). Zarodniki wrzecionowate, gładkie, 7-12 x 3-5 µm.

Spore print redish-brown, brown. Spores fusiform, smooth, 7-12 x 3-5 µm.

występowanie

Częsty. Owocniki wyrastają od czerwca do października w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.

Common. Summer-fall in coniferous forests, under Pinus or Picea, usually solitary or few together, in grass and on forest edges.

wartość (Importance)

Jadalny. Na surowo ma silnie piekący smak. Jednak podczas obróbki termicznej całkowicie zanika i pozostaje łagodny w smaku grzyb, niewysokiej atrakcyjności kulinarnej z powodu gąbczastego miąższu. Dawniej podawany jako grzyb przyprawowy, co oddaje epitet gatunkowy, jednak z uwagi na całkowite zanikanie piekącego smaku podczas gotowania nie spełnia takiej roli [133 p.33].

Edible. Hot taste disapears during cooking.

uwagi (Remarks)

Maślaczek gorzkawy (Chalciporus amarellus) jest mniejszy, jaśniejszy i ma jasnożółte pory.

Chalciporus amarellus is smaller, lighter with light yellow pores.

wybrane znaleziska · selected collections

Chalciporus piperatus
2f · 03 10 01 1
(Tatry, Słowacja, JEC 21)
Chalciporus piperatus
3f · 07 09 24 4
(Czechy, Orlickie Hory)
Copyright © 2000-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
wersja publikacji 15.02.2017.www · ostatnio zmieniana/last modified 09.11.2009 · została utworzona/was created 10.09.2000
Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.grzyby.pl/gatunki/Chalciporus_piperatus.htm">maślaczek pieprzowy - Chalciporus piperatus - Grzyby Polski, Fungi of Poland grzyby.pl</a>