niejadalnyjadalny
· jest w czekliście Wojewoda (2003) [105]

Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille

maślaczek pieprzowy (potocznie: Peppery Bolete /en/)
Chalciporus amarellus (Quél.) Bataille
na stronie — owocnik · zarodniki · występowanie · wartość · uwagi · znaleziska
Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy)
pojedynczo i po kilka w trawie, na skraju młodnika świerkowego; 22.07.2000, Dolny Śląsk, Kotlina Kłodzka; copyright © by Marek Snowarski
Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy)
Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy)

owocnik

Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy)
Kapelusz ochrowy z rdzawym lub miedzianym odcieniem, jasnoochrowy; (20)30 - 60(80) mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do prawie rozpostartego; powierzchnia gładka do przylegająco owłosionej, wilgotna śluzowata, sucha błyszcząca.

space

Trzon barwy kapelusza; 20-40 x 5-10 mm, równogruby lub zwężający się ku podstawie, cienki; u postawy z żółtą grzybnią; powierzchnia gładka, bez osłony.

space

space

zarodniki

Wysyp czerwonawobrązowy (brązowy). Zarodniki wrzecionowate, gładkie, 7-12 x 3-5 µm.

Spore print redish-brown, brown. Spores fusiform, smooth, 7-12 x 3-5 µm.

występowanie

Częsty. Owocniki wyrastają od czerwca do października w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.

Common. Summer-fall in coniferous forests, under Pinus or Picea, usually solitary or few together, in grass and on forest edges.

wartość

Jadalny. Na surowo ma silnie piekący smak. Jednak podczas obróbki termicznej całkowicie zanika i pozostaje łagodny w smaku grzyb, niewysokiej atrakcyjności kulinarnej z powodu gąbczastego miąższu. Dawniej podawany jako grzyb przyprawowy, co oddaje epitet gatunkowy, jednak z uwagi na całkowite zanikanie piekącego smaku podczas gotowania nie spełnia takiej roli [133s33].

Edible. Hot taste disapears during cooking.

uwagi

jest mniejszy, jaśniejszy i ma jasnożółte pory.

is smaller, lighter with light yellow pores.
znalezisko 20031001.1.03 - Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy); Tatry, Słowacja, JEC 21
2f · 20031001.1.03
/Tatry, Słowacja, JEC 21/
znalezisko 20070924.4.07 - Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy); Czechy, Orlickie Hory
3f · 20070924.4.07
/Czechy, Orlickie Hory/
literatura · references
· Gumińska B., Wojewoda W., 1983 — Grzyby i ich oznaczanie. p.279 [5]
· Breitenbach J., Kraenzlin F., 1991 — Fungi of Switzerland 3 - Boletes & Agarics 1st part p.27 [26III]
· Fluck, M., 1995 — Jaki to grzyb? p.149 [2]
· Gminder A., Böhning T., 2009 — Jaki to grzyb? p.33 [133]
· Wojewoda, W., 2003 "2005", — Checklist of polish larger basidiomycetes. [105]
· baza „publikacje po 2000 r.” #984
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 1997-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 17.04.25 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 14.03.2017 · powstała/was created 10.09.2000

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Chalciporus_piperatus.htm">Chalciporus piperatus (maślaczek pieprzowy) - Flora Ogród Zbiorowiska - Atlas roślin Polski atlas-roslin.pl</a>