edibletrade

Lentinula edodes (Berk.) Pegler (1976) [1975]

twardnik japoński (twardziak Shii-take) (Shiitake)
Lentinus edodes (Berk.) Singer (1941)

owocnik (Fruitbody)

Kapelusz brązowy, czerwonobrązowy, szarobrązowy; 50-100 mm średnicy, początkowo kulisty, z wiekiem wypukły do rozpostartego; powierzchnia z białymi łuseczkami, kosmkami, większymi na brzegu kapelusza; brzeg długo podwinięty.

Blaszki białawe; gęste; szerokie; przyrośnięt lub zatokowo wycięte.

Trzon białawy, z wiekiem brązowiejący; wygięty, czasem ekscentryczny; powierzchnia z białymi, dużymi kosmkami; pełny.

Miąższ białawy, elastyczny, w trzonie twardy, w kapeluszu z wiekiem twardniejący. Zapach aromatyczny, przypomina czosnek. Smak przyjemny, łagodny, korzenny.

zarodniki (Spores)

Wysyp zarodników biały.

występowanie

W naturze występuje w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym, głównie na dębach. Grzyb jadalny powszechnie uprawiany na Dalekim Wschodzie.

wartość (Importance)

Grzyb jadalny, dopuszczony do obrotu i przetwórstwa w Polsce. Najczęściej (obok Nameko (Pholiota nameko)) uprawiany grzyb Dalekiego Wschodu.
Copyright © 2004 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
wersja publikacji 15.02.2017.www · ostatnio zmieniana/last modified 22.11.2004 · została utworzona/was created 22.11.2004
Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.grzyby.pl/gatunki/Lentinula_edodes.htm">twardnik japoński - Lentinula edodes - Grzyby Polski, Fungi of Poland grzyby.pl</a>