Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

poniedziałek 25.PAŹ 2021
Acer (bez logowania)
doniesień: 11 / 2🏆
(0/h) Wczoraj mówiłem, że zamykam sezon a dzisiaj będąc przejazdem z ciekawości wstąpiłem do lasów w okolicach Nasielska. Napisałem "z ciekawości" ale nie wiem czy to przypadkiem już nie coś więcej. Nałóg? W każdym razie w lesie 1 godzina i 20 minut a efekt zerowy. Zupełna pustynia. Mówi się, że na bezrybiu i rak ryba ale tu zabrakło nawet tego przysłowiowego raka. Ale ponieważ w środę znów tam będę przejeżdżał to przynajmniej już mnie nie będzie kusiło. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na spacer do lasu.
2021.10.25 14:57
przedwczoraj
leśniczy
doniesień: 198 / 8🏆
(10/h) Skoro świt.. i kolejny gatunek grzyba wpada na moją listę znalezionych 🧐 Polówka wczesna - za młodu kapelusz jasny, kremowy później zmienny trochę podobny do łuszczaka, blaszki białe, kremowe i w końcu brązowe, młode owocniki posiadają otulinę blaszek podobnie jak u maślaków, po czym na trzonie zostaje lichy pierścień, trzonek vel nóżka z pionowo włóknistym wzorem. Zapach przyjemny, mączny jak u gąsek. Rośnie głównie przy drogach leśnych, parkowych, grzybek ponoć jadalny i całkiem smaczny (ale to kwestia gustu). Nie zebrałem ale już wiem gdzie u mnie występuje i kiedy 😊 dodaj grzybobranie
    • leśniczy #212 · trochę starsze owocniki 🧐 25.4 08:24
    • bosman #289 · 👍. Nigdy jeszcze nie spotkałem ich w większej grupie więc nie zbierałem zawsze jakoś po pare sztuk. Ciekawe jak smakują.🙋 25.4 10:41
    • Rufi 80 #45 · Mam atlas z 2006 r i podają że grzyb niejadalny. Musiało się dużo pozmieniać od tego czasu, zerknąłem YT podają że, smaczny grzybek, pozdrawiam 25.4 14:45
    • RoStrze #83 · Witaj. Dzięki za opis polówki- całkiem ciekawy grzybek. Jeszcze ich nie spotkałem, ale poznam dzięki Twoim spostrzeżeniom. Zawsze miło jest poznać i zaobserwować nowy gatunek 🙂 Pozdrawiam. 25.4 20:19
    • AŻet #121 · Nowy grzybek ciekawi, choć przyznam, że wiele blaszkowych trudno mi na często na pewniaka zidentyfikować. 25.4 20:34
    • +dopisek (po zalogowaniu)