Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście
(3/h) Hej grzybiarze. Wybrałem się z rana rowerem, dookoła jeziora. Wypatrzone 2 małe zółciaki. Przejeżdżając przez krzaczory postanowiłem, zerknąć na powalone drzewa. I bingo na jednej wierzbie aż 6 super młodych zółciaków i jeszcze 4 malutkie. 1 wziąłem na próbę kulinarną. Znalezione 1 kępka łuszczaka zmiennego. Przejeżdżajac przez łąki zerknąłem na zadrzewienia głogowo-śliwowe. Trafiłem na masę, tarczówki dzwonkówkatej? I tu potrzebuje pomocy w oznaczeniu, pozdrawiam serdecznie i dziękuję. Więcej zdjęć i opis na jaki to grzyb
2024.5.3 11:12 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
dodaj grzybobranie
-
- Rufi 80 #49 · Tak sobie rosły ✍ 3.5 11:22
- Rufi 80 #49 · I tak ✍ 3.5 11:23
- Rufi 80 #49 · Łuszczaki zmęczone ✍ 3.5 11:23
- Rufi 80 #49 · Dzwonkówka tarczowa? ✍ 3.5 11:24
- Gucio #263 · Gratuluje. Super, taką pogodę najlepiej chyba znosi właśnie żółciak siarkowy. Teraz jest okres występowania właśnie różnych dzwonkówek. Ja w zarośniętym sadzie jabłoni antonówek zauważyłem ostatnio dzwonkówka wiosenna. Te grzyby ze zdjęcia to być może dzwonkówka tarczowata trochę zmieniona przez warunki atmosferyczne czyli trochę wysuszona. Z dzwonkówek ewentualnie trochę podobne do tego grzyba może być dzwonkówka mącznowonna lub dzwonkówka mączna. Ja w każdym bądź razie nie zbieram takich grzybów. ✍ 3.5 11:29
- jamro #5 · Witam żółciak jak każdy grzybek ma swój smak, zrobiony na kotlet ala schabowy jedzony na ciepło dla mnie pychotka. Zimny troszkę inny smak. Kiedyś zamarynowałem i powiem tak zjeść po ok 3 tygodniach dobry (ile przejesz ?), póżniej jak dla mnie smak tektury. Im dłużej leży traci smak jak dla mnie oczywiście, komuś może smakować. Takie moje przemyślenia smakowe z autopsji jak to się mówi. ✍ 3.5 12:00
- bosman #292 · Ładne żółciaki 👍miejsca przy wodzie im służy. ✍ 3.5 12:45
- Rufi 80 #49 · Próba kulinarna bardzo udana. Smak bardzo delikatny, trochę kurczakowy. Żona z synem wyczuli tofu +bataty. Będzie często zbierany, ocenili na smaczniejszy od kani ✍ 3.5 13:13
- marioo455 #113 · wygląda na dzwonkówkę tarczowatą, i ona pęka jak jest sucho, i gorąco, ja jem dzwonkówki tarczowate, smakuje różnie, w każdym razie to grzybek zwarty, żółciak ładniutki, gratuluję ✍ 3.5 16:26
- Yaga #293 · Piękny żółciak :) i super, że posmakował domownikom. ✍ 3.5 17:07
- Tomek G #836 · Gratuluję pięknych okazów żółciaków. Pozdrawiam ✍ 3.5 19:26
- tazok #302 · Żółciaki śliczne, smacznego :) ✍ 3.5 20:18
- Zenobia ze Szczecina #319 · Gratki, chociaż nie jadam 🎃 ✍ 3.5 21:51
- leśniczy #214 · Ładne, świeże żółciaki 😋 Gratki 👏 ✍ 4.5 10:37
- Majeczka #55 · Witam ładniutkie gratuluję, ja ich nie znam więc nic Ci nie doradzę Pozdrawiam ✍ 4.5 11:36
- Nika #245 · Widać, że żółciak młodziutki... Mnie smakiem nie powalił, ale popatrzeć zawsze miło 🙂 ✍ 4.5 21:53
- Majeczka #55 · Dobrze widzisz to kurki jest sporo stanowisk ale na pół suche, potrzeba deszczu, w zeszłym roku było podobnie i po deszczach doszły do siebie ✍ 5.5 08:29
- +dopisek (po zalogowaniu)