Fotografia w komentarzu do doniesienie z grzybobrania

© fotografia została załączona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania występowania grzybów grzyby.pl należy kontaktować się bezpośrednio z autorem fotografii a nie ze mną (kontaktu do autora zdjęcia zwykle nie posiadam)
Jarku , mam chwilkę to Ci opiszę jak w moim mniemaniu oceniam jakość opieniek. Załaczam foto młodych osobników . Takie są najlepsze , widać ,że kapelusze są zawinięte pod spód , a trzonki od pewnego momentu są jasne. To ideał opieńki . Możesz taką opieńkę ciąć razem z trzonkiem , póki trzonek jest jasny. Widać na foto gdzie jest jasny a gdzie ciemny. Z wiekiem trzonek ciemnieje , a kapelusz wywija się "na prosto" jak u dorosłej kani.Ciemne trzonki są po prostu łykowate i twarde , no chyba że ktoś takie lubi. Robimy opieńki w solance , są genialne na moją ulubioną zupę grzybową "opieńkową z ziemniakami" po wyjęciu z solanki właściwie są jak świeże , do zapiekanek , do jajka , na sos - wedle uznania. Co więcej za kilka dni będziemy zbierać opieńki duże - ale tylko kapelusze . Duże tzn średnicy ok 10cm lub większe , byle by nie były czarne ze starości . I takie duże płaskie , robimy jak kanie w panierce . Kiedyś zrobiliśmy muchomora , opieńkę i kanie w panierce. Wygrał muchomor czerwieniejący , ale ex aequo na pudle była opienka i kania. Smacznego . Pozdrawiamy TS&R