馃槉 Istnieje kilka gatunk贸w bardzo podobnych mleczaj贸w. Przez grzybiarzy zazwyczaj nie s膮 rozr贸偶niane, zreszt膮 rozr贸偶nienie ich tylko na podstawie wygl膮du jest trudne, a czasami wr臋cz niemo偶liwe. Wiadomo 偶e te krynickie to b臋d膮 jod艂owe lub 艣wierkowe . Pono膰 tych grzyb贸w co nosz膮 zwyczajow膮 nazw臋 rydz jest z 5 mo偶e wi臋cej odmian. Podobnie jak z kozakami na co mi zwr贸ci艂 uwag臋 dzidek . Czujesz na przyk艂ad jak膮kolwiek r贸偶nic臋 pomi臋dzy kozakiem czerwonym a np bia艂otrzonowym ( co sie wczoraj dowiedzia艂em 偶e w og贸le taki jest 馃槉 ) poza mikro r贸znicami w wygl膮dzie? Podobnie jest z rydzami , u mnie wystepuj膮 mleczaj rydz i mleczaj jod艂owy. Tych prawdziwych "rydz贸w" prawie w og贸le nie zbieram bo wi臋ksze od 5z艂ot贸wki s膮 dziurawe jak sito i kruche , do domu przychodz膮 jak rozsypane puzzle. Dla mnie idea艂em "rydza" jest mleczaj jod艂owy . Twardy , j臋drny , doskona艂y w smaku i rzadko robaczywy . Dzisiaj wpad艂a nam do kosza 30-tka takich jak na foto. BTW wszystko co fajne , trwa za kr贸tko . B臋d膮 wspominki z fajnego pobytu w g贸rach . Pozdrowienia Tazok