Fotografia w komentarzu do doniesienie z grzybobrania

© fotografia zosta艂a za艂膮czona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania wyst臋powania grzyb贸w grzyby.pl nale偶y kontaktowa膰 si臋 bezpo艣rednio z autorem fotografii a nie ze mn膮 (kontaktu do autora zdj臋cia zwykle nie posiadam)
馃槉 Istnieje kilka gatunk贸w bardzo podobnych mleczaj贸w. Przez grzybiarzy zazwyczaj nie s膮 rozr贸偶niane, zreszt膮 rozr贸偶nienie ich tylko na podstawie wygl膮du jest trudne, a czasami wr臋cz niemo偶liwe. Wiadomo 偶e te krynickie to b臋d膮 jod艂owe lub 艣wierkowe . Pono膰 tych grzyb贸w co nosz膮 zwyczajow膮 nazw臋 rydz jest z 5 mo偶e wi臋cej odmian. Podobnie jak z kozakami na co mi zwr贸ci艂 uwag臋 dzidek . Czujesz na przyk艂ad jak膮kolwiek r贸偶nic臋 pomi臋dzy kozakiem czerwonym a np bia艂otrzonowym ( co sie wczoraj dowiedzia艂em 偶e w og贸le taki jest 馃槉 ) poza mikro r贸znicami w wygl膮dzie? Podobnie jest z rydzami , u mnie wystepuj膮 mleczaj rydz i mleczaj jod艂owy. Tych prawdziwych "rydz贸w" prawie w og贸le nie zbieram bo wi臋ksze od 5z艂ot贸wki s膮 dziurawe jak sito i kruche , do domu przychodz膮 jak rozsypane puzzle. Dla mnie idea艂em "rydza" jest mleczaj jod艂owy . Twardy , j臋drny , doskona艂y w smaku i rzadko robaczywy . Dzisiaj wpad艂a nam do kosza 30-tka takich jak na foto. BTW wszystko co fajne , trwa za kr贸tko . B臋d膮 wspominki z fajnego pobytu w g贸rach . Pozdrowienia Tazok