Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście
środa 15.WRZ 2021
Gregore (bez logowania)doniesień: 5 / 1🏆
(15/h) W lesie coraz bardziej sucho, po mimo tego udało się trafić ładne okazy prawdziwka, wynik ok. 60 szt. z czego 1/3 tylko trafiła do koszyka z wiadomych przyczyn😝
2021.9.15 17:16
(1/h) Żółciaki też w tym roku przyspieszyły..
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
2024.4.19 18:40 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
dodaj grzybobranie
-
- Rufi 80 #43 · Ładny okaz się trafił, mielone mniam mniam, pozdrawiam ✍ 19.4 19:10
- Zenon N. #5 · Rufi 80 - Bywały ładniejsze, ale dziękuję! Również pozdrawiam :) ✍ 19.4 19:37
- Rufi 80 #43 · Jeszcze nigdy nie próbowałem, ale jak znajdę to się skuszę, pozdrawiam ✍ 19.4 21:24
- Zapaleniec S-c #305 · Fajna zdobycz. ✍ 19.4 21:29
- Zenon N. #5 · Noo, to ja już jestem,, rutyniarzem w dziedzinie żółciaka.. A tak na serio - zbieram od jakichś.. czterech lat..;)
I zawsze konsumuję w postaci mielonych..
Uważam, że są lepsze niż mięsne!..
Przed zmieleniem trzeba obgotować i wodę odlać - by zgubić woń siarki.. Bo surowy trochę,, jedzie siarką - jak wskazuje nazwa..
Z tego powodu ma też właściwości anty pasożytnicze i generalnie pro-zdrowotne..
Osobiście bardzo cenię tego grzyba!.. ✍ 19.4 23:30 - seBapiwko #259 · O kurczę 🐤😆 ✍ 19.4 23:38
- Danielson #49 · Super. Co dobrego poza mielonymi można zrobić z tego grzyba? ✍ 20.4 09:20
- Zenon N. #5 · Danielson - Jest wiele przepisów w internecie. Mi jednak najbardziej smakuje w formie mielonych. ✍ 20.4 09:29
- Gucio #262 · Gratuluje. Super, ładny żółciak siarkowy. ✍ 20.4 09:31
- Majeczka #52 · gratuluję aż ślinka cieknie. jak znajdę to też zrobię mielone. Pozdrawiam ✍ 20.4 15:25
- AŻet #119 · Piękna kępka😊 a mielońce mniam mniam... obok moje z ubiegłorocznego maja. ✍ 20.4 16:09
- +dopisek (po zalogowaniu)