Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 60km od pierwszego na liście

środa 9.CZE
Yaga
doniesień: 48
(1/h) Las sosnowy,na obrzeżach dęby, brzozy,akacje.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Witam:) Wypad w poszukiwaniu,no właśnie sama nie wiem czego:).Przy tak suchej ściółce jak ostatnio nie spodziewałam się rurkowców.Pozostawione do podrośnięcia kurki wyschły:/.No to skręciłam sobie w inną stronę,gdzie jest więcej dębów.I tam powitał mnie przepiękny żółciak siarkowy:).Został na drzewie,bo ja tylko podziwiać go lubię.A parę kroków dalej coś białego zobaczyłam i to coś okazało się czarcimi jajami.Wzięłam 2 szt. w celu degustacji.Na surowo tylko posolone nie powaliły mnie smakowo,jutro chcę usmażyć i zobaczę co to warte.Pozdrawiam Was i życzę deszczu dla tych,którzy chcą,a dla wszystkich grzybów:)

  • dodaj doniesienie +dopisek (po zalogowaniu)
    • Yaga #48 · Czarcie jajo. 9.6 19:54
    • Yaga #48 · Żółciak siarkowy. 9.6 19:56
    • Yaga #48 · Pieprznik jadalny suchutki jak pieprz:) 9.6 19:58
    • Yaga #48 · Widoczki i kwiatki tradycyjnie:) 9.6 20:01
    • Yaga #48 · Miłego wieczoru Wam życzę:) 9.6 20:03
    • Jarek.N #13 · Yaga - dajesz radę - zawsze coś znajdziesz. Takich cudów jeszcze nie widziałem. Smacznego. 9.6 20:15
    • bazylia #227 · Skąd to znam,takie chodzenie niby bez sensu...Biedne te kurki...Dziwny jest ten sezon....Czarcie jaja,to dla mnie kosmos jest😉 9.6 20:30
    • Stanisław #143 · W zeszłym roku 2 razy próbowałem czarciego jaja, ale nie na surowo, tylko lekko podsmażone. Były niezłe, chociaż jakoś mnie nie powaliły. Tylko trzeba uważać, żeby nie zrobiły takiego numeru, jak ten jeden na zdjęciu po przyniesieniu do domu:
      Pozdrawiam:). 9.6 20:37
    • Muchos #63 · Haha, ale ci psikusa pokazał 9.6 20:46
    • Yaga #48 · Stanisławie,ale to po wyciągnięciu z lodówki taki numer Ci zrobił🤣 9.6 20:51
    • Emil.E. #206 · Baba z jajami, jak to brzmi dumnie.😉 9.6 20:51
    • Chytra Merry #156 · To czarcie jaja to gadzie jaja. Że też to się je?. 9.6 20:54
    • Nika #96 · Czarcie jaja to dla mnie nieznane... Ale może kiedyś odwagi nabiorę i czort mnie skusi 😂. Na razie mam tyły we wszystkim, brak czasu i totalne zmęczenie , brak polotu i weny...Podeślij proszę jakiś sok z gumijagód, albo nalewkę, bo mi się wszystko pokończyło... 9.6 20:56
    • Kikuś #47 · Yaga, bój się Boga, takie paskudztwa zjadasz? I to na surowo? Dokąd zmierza świat? 9.6 21:22
    • dafnia22 #11 · Yaga, ale one w celach dokumentacyjno- edukacyjnych, czy tak do konsumpcji 🤔? 9.6 22:02
    • Zapaleniec S-c #85 · Ale Jaja ! 9.6 22:14
    • Skrzypek #54 · No piękne gniazdo z jajami.
      Pamiętam, Stanisław próbował, teraz Yaga się skusiła. Nie powiem miałem ochotę na spróbowanie, jednak za często spotykam je jak już są wyklute, i w pamięci mam niesamowity "zniewalający" zapach, który trochę onieśmiela przed skosztowaniem. 9.6 23:26
    • Adam 86 #114 · Yaga ja to zawsze jak znajdę jajo w fazie jaja to biały środek jem na surowo 🤤 jak już wyrośnie wali zgniłymi jajami, padliną wtedy już nie jest smaczny, czarcie jaja to bomba zdrowia 🥳🌲👏👏👏🌲 10.6 00:00
    • panterka13 #99 · Witam serdecznie, pieknie. Szkoda ze ja nie moge na spacer wyjsc, w holandii tu gdzie jestem brak lasow, i zakazy. A do polski, lipiec, może lipiec 😪 10.6 04:14
    • AWERS #33 · Aleee jaja :)
      Dwa to ok, ale jeszcze dwa i jeszcze dwa... :)) 10.6 07:36
    • Warmińska Grzybiarka #22 · Fantastyczne znalezisko! Gratuluję, ale do ust to ja bym tego nie włożyła:-)) 10.6 08:22
    • Fungia #10 · Piszesz, że smak ,,nie powala", czy faktycznie jest ciut ziemisto-rzodkiewkowy?
      Pozdrawiam:) 10.6 09:57
    • Smoczyca #22 · Piękna sentencja 🧚‍♂️ 💚
      A czarcie jaja można ponoć marynować 🤔 tylko wtedy kilka by się przydało 🤔 bo jedno to by chyba tak bez sensu latało po słoiku 😉 no i wypadało by tym kogoś wcześniej poczęstować 👹 🤪 🤓
      Serdeczności 🥰 10.6 10:39
    • tazok #135 · Nieee , nie skuszę się 😁😁 10.6 11:35
    • Yaga #48 · Dzisiaj poczytałam sobie trochę o sromotniku smrodliwym.( tutaj strona dla zainteresowanych analicit.tius.pl ) .I tak zachęcona pojechałam sobie go dozbierać,pójdzie na nalewkę ku zdrowotności:).Teraz o walorach smakowych.Na surowo o niebo lepszy od smażonego(masło,sól).Faktycznie jak pytała Fungia,delikatny smak rzodkiewki,natomiast smażony już bez tego zapachu,a wyczułam taką wyraźną nutę aromatu ziemi.Konsystencja też mi nie odpowiadała.
      Dziękuję Wam za dopiski i miłe słowa:) 10.6 19:15
    • Yaga #48 · A dla Niki kompocik,o który prosiła(orzeźwiająco-wzmacniający).Myślę,że Nika podzieli się z Wami wszystkimi:).Smacznego:)
      Ps.Panterko wiem jak Ci ciężko bez obcowania z lasem,ale dasz radę:) 10.6 19:20
    • Zenobia ze Szczecina #64 · Gratulacje 😀 a co to te jaja, to grzyby są? Czy ptasie jaja? 😂😂 10.6 19:26
    • Yaga #48 · Zenobio,z daleka wyglądały jak ptasie jaja.Jak kroiłam to bałam się,czy jakiego pisklaka nie przekroję😀 10.6 19:30
    • Zenobia ze Szczecina #64 · 😂😂😂 fajne 😂😂😂 10.6 19:35
    • Stanisław #143 · Jak pisze Yaga, surowe mają wyraźny zapach rzodkwi, po usmażeniu chyba zanika (na ile pamiętam). Jak znajdę, muszę spróbować na surowo. @ Yaga - obierałaś je tylko ze skórki, ze skórki i galaretki (ja tak robiłem), czy odrzucałaś też to ciemnozielone, zostawiając sam środek? 10.6 20:12
    • Yaga #48 · Stanisławie-na surowo tylko ze skórki i galaretki.
      smażone,tylko ze skórki.
      do nalewki,też tylko ze skórki. 10.6 20:44
    • Nika #96 · Yaga, dziękuję za eliksir. Pewnie, że się chętnie podzielę. Jest czarodziejski, to starczy dla wszystkich. Dobra, biorę się za robotę, powtarzając mantrę : leniu, leniu, opuść mnie 😉😘 11.6 10:12
    • Kikuś #48 · Jakiś koniec. Co ludzie jedzą?!?! 11.6 16:29
wczoraj
Yaga_NN (bez logowania)
(0/h) Las sosnowy,na obrzeżach dęby,brzozy,akacje.
2021.6.17 14:26

... szerzej o tym grzybobraniu ... Witam:) Kolejny,krótki wypad zwiadowczy.Bo jak inaczej mogło być jak się tutaj takich piękności naoglądałam:).I szczerze Wam zazdroszczę,tak po grzybiarsku:).Niestety u mnie w lesie tylko muchomory dają radę,w tym rdzawobrązowe,których nie zbieram.14 czerwca też będąc na przeszpiegach trafiłam na błyskoporka podkorowego.U nas objętego ochroną częściową.Reszta w dopiskach.Pozdrawiam i życzę deszczu:)

  • dodaj doniesienie +dopisek (po zalogowaniu)
    • Yaga #49 · Błyskoporek podkorowy.Między innymi zwany czagą.Na zdjęciu forma bezpłciowa (anamorfa).(strona dla zainteresowanych fitoterapia.pl ) 17.6 14:33
    • Yaga #49 · Rdza na kruszynie Puccinia coronata.Śliczny grzybek,ale psotnik:) 17.6 14:36
    • Yaga #49 · Muchomory. 17.6 14:38
    • Yaga #49 · Samotek zmienny,śluzowiec. 17.6 14:40
    • Yaga #49 · Widoczki i kwiatek. 17.6 14:42
    • Yaga #49 · Miłego popołudnia Wam życzę:) 17.6 14:44
    • Nina #64 · Tobie życzę owocnej wyprawy do lasu 😊, pozdrawiam 17.6 16:26
    • Duet #48 · Blyskoporek niczym trufla 😉. Pogoda jest jaka jest i trudno przewidzieć kiedy wyskoczy wysyp. Pozdrawiamy. 17.6 16:59
    • dzidek #250 · Błyskoporka u mnie mnóstwo ale płci nie rozpoznaję 😀 17.6 18:58
    • Stanisław #146 · Błyskoporka jeszcze nie spotkałem, choć rozglądałem się po brzozach. Samotek - nie wiedziałem, że dorasta do takich rozmiarów i formy. A muchomory, na ile rozpoznaję, chyba wszystkie jadalne, mniam:). 17.6 20:29
    • Zapaleniec S-c #86 · Dzięki ja tobie życzę również miłego popołudnia i wieczora :)) 17.6 20:47
    • Nika #97 · Yaga, co Ty za dywersję uprawiasz? Patrzę ,jakaś Yaga NN, no świat się kończy, ktoś się pod Ciebie podszywa. Ale przecudna Makowa Panienka, dała pewność, że Ty to Ty 😂.😘 17.6 21:56
    • dafnia22 #12 · Właśnie, Yaga dywersantko.Tez myślałam, że to ktoś z nickiem kombinuje. Imponujesz wiedzą grzybowo- roślinną 😘 17.6 23:15
    • Gucio #97 · Super że obserwujesz inne ciekawe grzyby. W zeszłym roku miałaś fajny sezon ,w tym roku może później jesienią obdarzy Cię hojnie . 17.6 23:15
poniedziałek 14.CZE
Grzybiarz2021 (bez logowania)
doniesień: ≥3
(2/h) Pojawiły się prawdziwki na trawniku przed pracą ;)
2021.6.14 16:29