owocniki

Małe, delikatne, o cienkim miąższu lecz nie rozpływają się. Kapelusz kloszowaty lub wypukły; suchy; higrofaniczny lub nie; u większości gatunków ciemno zabarwiony. Z brzegu kapelusza u części gatunków zwieszają się resztki osłony częściowej. Skórka kapelusza jest utworzona przez kuliste komórki. Blaszki szerokie, ciemne, wycięte przy trzonie; zwykle marmurkowato zabarwione przez nierównomiernie dojrzewające zarodniki. Trzon zwykle długi, cienki, pusty i łamliwy. Wysyp zarodników czarny.

space

występowanie

Występują na żyznych stanowiskach. Część bezpośrednio na nawozie, część na nawożonej ziemi na pastwiskach i łąkach. W Europie ok. 10 gatunków.

jadalne czy trujące?

Wszystkie gatunki rodzaju są niejadalne lub trujące.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji