non edible

Macrocystidia cucumis (Pers.: Fr.) Heim

mięsichówka ogórkowonna (nicówka ogórkowa)
Macrocystydia cucumis
przymiar20 mm
pod bukami, na poboczu drogi, masowo, owocniki wyrastają w grupach · gregarious on roadside, close to beech; 04.09.1999, Dolny Śląsk, Góry Bialskie; znal. 990904.7
copyright © by Marek Snowarski
Macrocystydia cucumis
przymiar20 mm
pod bukami, na poboczu drogi, masowo, owocniki wyrastają w grupach · gregarious on roadside, close to beech
Macrocystidia cucumis
las mieszany, grupa na poboczu drogi · on roadside, close to pine/beech

owocnik (Fruitbody)

Macrocystydia cucumis
Kapelusz higrofaniczny, wilgotny ciemnobrązowy, brązowoczarniawy, czerwonobrązowy, na obwodzie jasny, żółtobrązowy, mięsnoróżowy, suchy znacznie jaśniejszy, ochrowy; 40-70 mm średnicy; wypukły do płaskiego z garbkiem; powierzchnia gładka, aksamitna.

Blaszki początkowo białawe, potem ochrowe, ochrowo-różowe, łososiowe; średnio gęste, wybrzuszone, zatokowato wycięte.

Trzon ciemnoczerwonobrązowy do czarno brązowego; pod kapeluszem jaśniejszy; na całej długości biało omszony; 40-80 x 2-5 mm, cylindryczny, pełny lub pusty; twardy, chrząstkowaty.

Miąższ ciemnobrązowy; zapach charakterystyczny, intensywny ogórkowy do śledziowego; smak łagodny.

Pileus hygrophanous, moist dark brown, brown-blackish, red-brown light coloured toward the margin, yellow-brown, flesh-pink coloured, dry much lighter, ochraceous; 40-70 mm in diameter; convex to plane umbonate; surface smooth, velutinous.

Lamellae initially whitish, later ochraceous, ochre-pink, salmon coloured; moderately close, ventricose, sinuate.

Stipe dark red-brown to black-brown; underneath the cap lighter coloured; throughout the length white tomentose; 40-80 x 2-5 mm, cylindrical, solid or hollow; firm, cartilageous.

Flesh dark brown; odour distinctive, intensively cucumber to herring; taste mild.

zarodniki (Spores)

Wysyp zarodników bladoochrowy. Zarodniki gładkie, 8-9 x 3-4 µm.

Spore print pale ochraceous. Spores smooth, 8-9 x 3-4 µm.

występowanie

Gatunek niezbyt częsty. Owocniki wyrastają od lipca do października, w grupach, w lasach liściastych i iglastych, w miejscach wilgotnych, na poboczach dróg, w miejscach składowania drewna, w trawie i ziołach.

Not common. Summer-fall, gregarious, in deciduous and coniferous forests, on roadsides, where wood is stored, among grass and herbs.

wartość (Importance)

Niejadalna.

Inedible.

Copyright © 1998-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
wersja publikacji 15.02.2017.www · ostatnio zmieniana/last modified 11.09.2003 · została utworzona/was created 06.12.1998
Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.grzyby.pl/gatunki/Macrocystidia_cucumis.htm">mięsichówka ogórkowonna - Macrocystidia cucumis - Grzyby Polski, Fungi of Poland grzyby.pl</a>