Kapelusz higrofaniczny, wilgotny żółtawoochrowy, stosunkowo jasny, często z charakterystycznymi ciemniejszymi wodnistymi plamami, zwłaszcza na brzegu kapelusza, suchy bladożółtawy (forma Lepista gilva) lub owocniki mają kapelusz ciemniejszy, do ciemnordzawego, rudego, bez wodnistych plam (forma Lepista inversa) 40-80(100) mm średnicy, młody płaski, szybko płytko lejkowaty; brzeg kapelusza jest długo podwinięty, z wiekiem nieregularnie powyginany; powierzchnia gładka, nieco połyskliwa.
Blaszki młode białawe potem żółtawe, ochrowożółte; cienkie i gęste; daleko zbiegające na trzon.
Trzon barwy kapelusza lub nieco jaśniejszy; 50-60 x 4-6 mm, cylindryczny, cienki; podstawa z białą filcowatą grzybnią, jest zrośnięta z podłożem.
Miąższ jasnoochrowy, zwarty. Zapach aromatyczny. Smak nieco ziołowy.